Telakkatuki ei lakkaa hiertämästä EU:taTelakkatuki tuntuu olevan EU:n teollisuusministereiden kokousten kestoaihe. Tällä kertaa eurooppalaisia hiertää epäilyt siitä, että Etelä-Korea ohjaa Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä saamaansa rahaa telakkateollisuutensa tukemiseen vastoin yleisesti hyväksyttyjä periaatteita. Maa vaikeuttaa näin eurooppalaisten telakoiden mahdollisuuksia saada laivojaan kaupaksi.


EU:n komission teollisuusosaston pääjohtaja Marcus Lemmel selvitti teollisuusministereiden Oulun kokouksessa kiistan nykyvaihetta. Teollisuuskomissaari Martin Bangemann on kirjelmöinyt eurooppalaisten epäilyistä Etelä-Korealle, mutta sen vastausta ei ole vielä saatu.

Lemmelin mukaan EU on valmis vastatoimiin, jos osoittautuu, että epäilyt pitävät paikkansa. Tiedotustilaisuudessa hän ei tarkentanut, millaisia vastatoimia EU-maat harkitsevat.

Lemmel muistutti eurooppalaisten ministereiden olevan yksimielisiä eurooppalaisen telakkatukijärjestelmän lopettamisesta, mutta tämä edellyttää myös, että muualla tehdään vastaavia ratkaisuja.

Teollisuusmaat ehtivät jo vuosia sitten sopia telakkatuen lopettamisesta, mutta asia on jäissä, koska Yhdysvallat ei suostunut ratifioimaan sopimusta.

Etelä-Korea on maailman suurin laivojen rakentaja. Alun perin teollisuuskomissaari Martin Bangemannin piti itse antaa selvitys telakkatukikiistasta, mutta hän jäi pois kokouksesta, kun hän ilmoitti viime viikolla siirtyvänsä espanjalaisen teleyhtiön palvelukseen.

Bangemannin siirtyminen teleyhtiön palvelukseen on synnyttänyt valtaisan vastalausemyrskyn. Hän jatkaa muodollisesti komissaarina siihen saakka, kunnes jäsenmaat päättävät Suomen johdolla, mitä hänen paikalleen tehdään.

Päätöksen aikataulusta ei ole vielä tietoa. Nyt Bangemannin tehtäviä hoitaa kilpailukomissaari Karel van Miert.

STT-IA
4.7.1999


POLITIIKKA -SIVULLE