Turvatoimet kiristyivät uudistetulla Tiananmenin aukiollaKiinan viranomaiset kiristivät Beijingin Tiananmenin aukion turvatoimia, kun aukio avattiin jälleen yleisölle kahdeksan kuukautta kestäneiden parannustöiden jälkeen.


Sadat matkailijat ja paikalliset asukkaat saapuivat aukiolle heti, kun korjaustyöntekijät olivat poistaneet aukiota lokakuusta asti ympäröineen metalliaidan. Poliisit valvoivat vasta-avattua aluetta tiukasti.

Taivaallisen rauhan aukion piti valmistua alun perin jo maaliskuussa, mutta vain harvat yllättyivät, kun korjaustyöt kestivät yli kesäkuun neljännen päivän.

Kesäkuun neljäs oli Taivaallisen rauhan aukion verilöylyn kymmenvuotispäivä. Kiinan sotilasjoukot surmasivat satoja tai mahdollisesti jopa tuhansia demokratian puolesta mieltään osoittaneita opiskelijoita kesäkuun 4. päivän vastaisena yönä 1989.

Syljeskely kielletty

Remontissa aukion harmaat sementtineliöt korvattiin vaalealla graniitilla. Myös aukion lamput uusittiin ja alueelle rakennettiin uusia nurmikaistaleita.

Uudistetun aukion kunnon ylläpitämiseksi Kiinan viranomaiset ovat julistaneet joukon direktiivejä, jotka kieltävät syljeskelyn, roskaamisen, kaupustelun ja pallopelien pelaamisen aukiolla.

Kokoontumisiin, marsseihin, julkisiin keskusteluihin, lentolehtisten jakamiseen ja kaikenlaiseen "maan kunnioituksen tai yleisen järjestyksen aliarvioimiseen taipuvaiseen toimintaan" tarvitaan viranomaisten ennakkolupa.

Leijojakaan ei enää saa lennättää

Aukion ihastelijoiden joukossa ei enää ollut lainkaan aikaisemmin tavanomaisia leijojen lennättäjiä, sillä Kiinan viranomaiset ovat kieltäneet myös leijojen lennättämisen ilman lupaa.

Sanomalehdissä on julkaistu "Leijanlennättämisasioiden toimiston" puhelinnumero, mutta kukaan ei vastannut ainakaan toimittajien toistuviin puhelinsoittoihin.

Kiinan tärkeimmäksi rakennusprojektiksi ristitty Tiananmenin aukion kohennus maksoi noin 12 miljoonaa dollaria eli vajaat 70 miljoonaa markkaa. Aukion remontti on keskeinen osa pääkaupungin kaunistamista Kiinan lokakuisen 50-vuotisjuhlapäivän kunniaksi.

STT-IKK
2.7.1999


ULKOMAAT-SIVULLE