Sisältö
Pääsivu
Pääkirjotus
Politiikka
Talous
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Linkit
Arkisto

ULKOMAATIntia aikoo jatkaa Kashmirin sotatoimia toistaiseksi

Intian pääministeri sanoi keskiviikkona, että sotilasoperaatio Kashmirissa tulee jatkumaan, kunnes tunkeutujat on karkotettu maakuntaa jakavan tulitaukolinjan toiselle puolle. Toisaalta tämä tavoite voidaan saavuttaa myös diplomatian keinoin. (Päivitys 7.7.1999)

Venäläisten pääjoukko matkalla Kosovoon

Toinen ryhmä venäläisiä rauhanturvaajia saapui Pristinan lentokentälle tiistaina iltapäivällä. Vielä tiistaina illansuussa oli epäselvää, kuinka monta ryhmää venäläisiä Pristinaan oli vielä tämän jälkeen lentoteitse odotettavissa. (Päivitys 6.7.1999)

Tuhannet serbit vaativat Milosevicin eroa

Tuhannet serbit osoittivat maanantaina mieltään Jugoslavian presidenttiä Slobodan Miloseviciä vastaan ja vaativat tämän eroa, kertoi riippumaton uutistoimisto Beta. (Päivitys 6.7.1999)

Latvian pääministeri erosi

Latvian pääministeri Vilis Kristopans ilmoitti maanantaina eroavansa virastaan. Hän kertoi eroaikomuksistaan ensin aamupäivällä Latvian radiossa ja jätti virallisen eroanomuksen presidentti Guntis Ulmanisille sekä parlamentin puhemiehistölle myöhemmin maanantaina. (Päivitys 5.7.1999)

Washingtonin sopimus ei rauhoittanut Kashmiria

Pakistanin johtava islamilainen oppositioryhmä ja muslimisissit ilmoittivat maanantaina vastustavansa pääministerinsä Nawaz Sharifin ja Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin sunnuntaina Washingtonissa saavuttamaa sopimusta Kashmirin kiistan ratkaisemiseksi. (Päivitys 5.7.1999)

NATO ja Venäjä sopuun Kosovon rauhanturvakiistoista

Venäjän puolustusministeriön mukaan Venäjä ja NATO ovat onnistuneet ratkaisemaan uusimmat erimielisyydet venäläisten roolista Kosovon rauhanturvaoperaatiossa. (Päivitys 5.7.1999)

Japani huolestui Kiinan ydinvoimalaongelmien peittelystä

Japanin tiedotusvälineet ilmaisivat maanantaina huolestumisensa Kiinan ydinvoimalaonnettomuuksien peittelystä. Kiina ilmoitti vuoden viiveellä 30 megawatin ydinreaktorivahingosta Zhejiangin maakunnassa sijaitsevassa ydinvoimalassaan. (Päivitys 5.7.1999)

Clinton ja Sharif sopivat Kashmirista

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ja Pakistanin pääministeri Nawaz Sharif pääsivät sunnuntaina yksimielisyyteen siitä, että Kashmirin kriisin ratkaisemiseksi ryhdytään konkreettisiin toimiin. (Päivitys 5.7.1999)

Oppositio juhli Kuwaitin parlamenttivaaleissa

Kuwaitin hallitus erosi sunnuntaina sen jälkeen, kun maan oppositio oli voittanut parlamenttivaalit, kertoi maan virallinen uutistoimisto Kuna. (Päivitys 4.7.1999)

Intian ja Pakistanin välillä raskaita tykistötaisteluja

Intian joukot ovat luopuneet jalkaväkihyökkäyksistä Kashmirin strategisten huippujen valloittamiseksi ja ovat sen sijaan käyneet Pakistanin tukemien muslimisissien kimppuun rakettien ja tykistöhyökkäysten avulla, kertoivat sotilasviranomaiset sunnuntaina. (Päivitys 4.7.1999)

Brittitutkijat löysivät teloitettuja lapsia Kosovossa

Brittiläiset sotarikostutkijat ovat löytäneet Kosovossa 12 surmatun albaanin ruumiit, kertoi Britannian ulkoministeriö lauantaina. Uhreista seitsemän oli lapsia. Kaikki oli surmattu ampumalla takaraivoon. (Päivitys 4.7.1999)

Pankintuhoaja Leeson vapautettiin vankilasta

Brittiläinen pörssikeinottelija Nick Leeson vapautettiin lauantaina vankilasta Singaporessa. Leeson ehti kärsiä vajaat neljä vuotta saamastaan kuuden ja puolen vuoden petostuomiosta. Leeson vapautettiin etuajassa hyvän käytöksen ja hänen sairastamansa paksusuolensyövän takia. (Päivitys 4.7.1999)

Unkari huolissaan huumeiden käytöstä

Nuorison huumeiden käyttö Unkarissa on lisääntynyt kolmen viime vuoden aikana kiivaammin kuin koskaan aiemmin. Uusimman selvityksen mukaan lähes 30 prosenttia 16-vuotiaista unkarilaisista käyttää tai on kokeillut jonkinlaisia huumeita. Kolme vuotta sitten heitä oli vain 12 prosenttia. (Päivitys 3.7.1999)


Verikoston laki hallitsee Albanian pohjoisosissa

Maanantaina iltapäivällä joukko rynnäkkökiväärein aseistautuneita miehiä tunkeutui Shati-baariin Shkoderin kaupungissa Pohjois-Albaniassa. Miehet olivat tulleet keräämään suojelurahaa paikalliselle mafialle.

Solana lupaa Montenegrolle NATO:n suojelua

Sotilasliitto NATO:n pääsihteeri Javier Solana lupasi perjantaina, että NATO ryhtyy toimiin, jos Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic yrittää saada aikaan selkkauksen Montenegrossa, Jugoslavian liittovaltion länsimielisessä pienemmässä tasavallassa.

Jeltsin: Alueelliset selkkaukset Venäjän pääuhka

Venäjän turvallisuutta uhkaavat alueelliset selkkaukset eikä ulkoa tuleva hyökkäys, presidentti Boris Jeltsin varoitti perjantaina venäläisten uutistoimistojen. Hän puhui Venäjän puolustusministeriössä suljettujen ovien takana pidetyssä kokouksessa, jossa tarkasteltiin äskeisen Zapad 99 (Länsi 99) -sotaharjoituksen tuloksia.

Suomalainen gm-peruna markkinoille Yhdysvalloissa

Helsingin yliopiston kasvintuotantotieteen laitoksen kehittämän geenimanipuloidun perunan markkinointi tapahtuu Yhdysvalloissa, etenkin nyt kun geenimanipulaatiota koskeva lainsäädäntö tiukkeni Euroopan unionissa, sanoo laitoksen professori Eija Pehu.

Kemialliset aseet kieltävään sopimukseen tuli uusia maita mukaan

Kemialliset aseet kieltävään sopimukseen on liittynyt uusia maita. Nigerian, Sudanin, Vatikaanin, Viron ja Mikronesian mukaantulon myötä sopimusvaltioiden määrä on noussut 126:een.

Skottien liput liehuivat maan juhliessa omaa parlamenttiaan

Skotlanti juhli torstaina maan ensimmäisen parlamentin avaamista lähes 300 vuoteen. Historiallista tapahtumaa juhlistettiin Skotlannin pääkaupungissa Edinburghissa, joka oli päivän kunniaksi koristeltu sinivalkoisin Skotlannin lipuin

Sensuurisiru aikataulussaan Yhdysvalloissa

Lasten ja nuorten televisionkatselun rajoittamiseen tarkoitettu v-chip, sensuurisiru on tulossa Yhdysvaltain markkinoille suunnittelussa aikataulussa.

Romano Prodilla on pulaa naisehdokkaista

EU:n komission tulevalla puheenjohtajalla Romano Prodilla on pulaa naisehdokkaista. Prodi on ilmoittanut haluavansa vähintään yhtä monta naiskomissaaria kuin vanhassa komissiossa on ollut, eli viisi.

Laki erityissyyttäjästä raukeaa Yhdysvalloissa

Laki erityissyyttäjästä haudataan Yhdysvalloissa heinäkuun alussa. Laki on ollut voimassa 21 vuotta ja sen aikana on toiminut ainakin 20 erityissyyttäjää, tarkkaa lukua ei tiedetä, sillä osa tutkituista tapauksista on haudattu huippusalaisina.

Lisäbudjetti hyväksyttiin Virossa

Viron valtion tämän vuoden talousarviosta päästiin pitkän kiistelyn jälkeen sopuun maanantaina. Parlamentti hyväksyi hallituksen tiukennusbudjetin ylimääräisessä istunnossaan äänin 53-41. Budjetin loppusumma on 18,46 miljardia kruunua eli noin 7,34 miljardia markkaa.

Turvatoimet kiristyivät uudistetulla Tiananmenin aukiolla

Kiinan viranomaiset kiristivät Beijingin Tiananmenin aukion turvatoimia, kun aukio avattiin jälleen yleisölle kahdeksan kuukautta kestäneiden parannustöiden jälkeen.

Banaaninviljelyn torjunta-aineet aiheuttavat sairauksia työntekijöille

Banaaniviljelmillä käytetyt torjunta-aineet aiheuttavat työntekijöille myrkytyksiä, hedelmättömyyttä ja syöpiä sekä saastuttavat ympäristöä, sanoo lääketieteen tohtori Catharina Wesseling, joka on tutkinut torjunta-aineiden vaikutuksia terveyteen Costa Ricassa IRET:n tutkimuslaitoksessa.

Etiopian vesiohjelmalla pellot kukoistavat

Entisen teekaupustelijan Ali Girren Sugalin rinnalla seisoo nuori raskaana oleva vaimo. Kolme vuotta sitten Alin elämässä kituutus loppui, kun hän muutti Dire Dawan kaupungin kaduilta maalle Berak-Midiganin kylään, jossa rakennettiin talkoilla kastelukanavaa. Hän sai myös hehtaarin maata.

Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti

Sivun alkuun