Tiukan huumelain ei uskota pysäyttävän kasvua

Unkari huolissaan huumeiden käytöstä



Nuorison huumeiden käyttö Unkarissa on lisääntynyt kolmen viime vuoden aikana kiivaammin kuin koskaan aiemmin. Uusimman selvityksen mukaan lähes 30 prosenttia 16-vuotiaista unkarilaisista käyttää tai on kokeillut jonkinlaisia huumeita. Kolme vuotta sitten heitä oli vain 12 prosenttia.


Unkarin nuorten huumeiden käyttö on tilastojen mukaan nyt samalla tasolla kuin Iso-Britanniassa kolme vuotta sitten.

Selvityksen mukaan amfetamiinin käytön kasvu Unkarissa on ollut muita huumeita nopeampaa. Kolme vuotta sitten vain 1 prosentti 16-vuotiaista käytti amfetamiinia, nyt sitä kokeilleita tai käyttäviä on lähes 8 prosenttia nuorista.

Suomessa 15-16-vuotiaista huumeita on uusimpien kyselytutkimusten mukaan kokeillut tai käyttää noin 10 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa käyttäjämäärät ovat huomattavasti korkeammat.

Helsinkiläiskoululaisista (15-16 v.) esimerkiksi kannabista on Stakesin keräämien tietojen mukaan kokeillut tai käyttää viime vuoden kyselyn perusteella 14 prosenttia. Määrä on hieman laskenut parin vuoden takaisesta.

Suomen tavoin Unkarissakin on käyty keskustelua tulisiko kouluissa ryhtyä tekemään huumetestejä ongelman ratkaisemiseksi. Toistaiseksi testeistä on luovuttu.

Poliisi sitä vastoin teki keväällä huumeratsioita useisiin kouluihin Budapestissa ja eräissä muissa suurissa kaupungeissa ja pidätti näyttävästi koulujen oppilaita, joilla oli hallussaan pieniä määriä huumeita.

Uusi huumelaki kiusaa opettajia

Viime vuoden lopussa hyväksytyn uuden huumelain perusteella jokainen huumeiden käyttäjä tai hallussapitäjä voidaan tuomita jopa kolmeksi vuodeksi vankilaan. Huumeiden välittäjälle tuomio voi kovimmillaan olla elinkautinen vankeus.

Koulujen johtajat ja opettajat tuntevat tehtävänsä uuden lain voimassa ollen erittäin hankalaksi. Huumeiden satunnaisestakin käytöstä tai hallussapidosta tavoitettu oppilas olisi lain mukaan toimitettava poliisin haltuun, ja tuloksena olisi ankara rangaistus, josta voisi jäädä jälki koko loppuelämäksi.

- Mitä siitä tulisi, jos me tekisimme huumetestejä koulussa? Jos me emme ilmoittaisi asioista poliisille, me syyllistyisimme rikokseen, ja jos ilmoittaisimme, kuinka kävisi koulullemme, pohti umpikujaa yksityisen Pasareti-lukion johtaja Karoly Bozsonyi ratsioiden aikaan ennen lukuvuoden loppumista Budapestissa.

EU-linjauksesta poikkeavaa tiukkaa lakia ovat arvostelleet paitsi monet kansalaisjärjestöt ja poliittinen oppositio myös huumeklinikoiden työntekijät, joiden mukaan ongelmaa olisi lähestyttävä myös vahvoin hoidollisin keinoin.

Tällä hetkellä Unkarissa on vain pari sataa hoitopaikkaa huumepotilaille.

STT-IA
3.7.1999


ULKOMAAT -SIVULLE