Verikoston laki hallitsee Albanian pohjoisosissaMaanantaina iltapäivällä joukko rynnäkkökiväärein aseistautuneita miehiä tunkeutui Shati-baariin Shkoderin kaupungissa Pohjois-Albaniassa. Miehet olivat tulleet keräämään suojelurahaa paikalliselle mafialle.


Baarin omistaja Ibrahim Isufi tiesi kuitenkin odottaa kutsumattomia vieraita ja seurauksena oli tulitaistelu, jossa viisi rikollisjoukon jäsentä sai surmansa. Isufi voitti tämän erän, mutta ongelmat eivät ole ohi.

- Isufin perhe tietää, ettei se vältä verikoston lakia, joka vaatii verenvuodatuksen sovittamista verellä, sanoo paikallinen kyläläinen Zija Hoxha.

Satojen vuosien takaa periytyvä verikosto, kanun, on käytännössä ainoa laki pohjoisessa Albaniassa, missä viranomaiset ovat turhaan yrittäneet saada rikollisuutta ja väkivaltaisuuksia aisoihin. Niinpä Isufinkin perheen miespuoliset jäsenet, ikään katsomatta, joutuvat nyt piileskelemään kotona surmansa saaneiden omaisten vaatimaa kostoa.

Kansalaisjärjestöt arvioivat jopa 25 000 perheen miespuolisten jäsenten elävän nykyään alituisessa koston pelossa kotinsa suojissa. Naisia verikosto ei koske, ja he joutuvatkin huolehtimaan yksin perheen toimeentulosta.

Koston vaatimus ei vanhene

Oppositiota kannattava Albania -sanomalehti omisti tiistaina koko etusivunsa verikoston ongelman käsittelylle. Lehden mukaan viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana 1 800 ihmistä on kuollut ja 3 500 haavoittunut perheiden välienselvittelyissä.

- Albaanille ei ole koskaan liian myöhäistä puolustaa kunniaansa, toteaa lehdenmyyjä Shkoderissa.

Hän muistelee tapausta, jossa poliisi ampui vuonna 1948 hedelmiä varastamassa olleen kyläläisen. 46 vuotta myöhemmin varkaan veljenpoika surmasi setänsä ampuneen poliisin pojan.

Vihollisuuksien ja verikoston käytäntö tukahdutettiin Enver Hoxhan stalinistisen diktatuurin aikana, mutta muistot eivät kadonneet kansalaisten mielistä. Verenvuodatus alkoi uudelleen olojen vapauduttua vuonna 1991.

Entinen varastomies Bahri Babaj syyttääkin demokratiaa kaikista Albanian vitsauksista. Hän perusti vuonna 1992 "veljeyden ja sovinnon yhdistyksen", joka pyrkii ratkaisemaan perheiden väliset vihamielisyydet keskustellen.

Yhdistyksessä on tänä nykyä 400 jäsentä, ja se on onnistunut jo kymmenissä tapauksissa saamaan vannoutuneet vihamiehet puristamaan toistensa kättä ja unohtamaan menneet.

Työtä kuitenkin riittää, sillä lähes jokaisessa albanialaisessa kodissa on vieläkin rynnäkkökivääri armeijan varastojen ryöstelyiden jäljiltä vuonna 1997. Kun virallinen järjestyksenpito ei toimi, kiusaus ottaa oikeus omiin käsiin on suuri.

Olikin ironista, että samaan aikaan kun Ibrahim Isufin baarissa ammuskeltiin, Shkoderin kaupungin silmäätekevät olivat koolla muutaman sadan metrin päässä onnittelemassa toisiaan kaupungin rikollisuuden vähenemisestä.

STT-IA
30.6.1999


ULKOMAAT -SIVULLE