Kulttuuriministeri järjestää pikarahoitusta Vrouw Marian tutkimisen aloittamiseen

Aarteenetsinnässä tarvitaan malttia ja rahaa



Saaristomerestä maanantaina löydettyä Vrouw Maria -laivan hylkyä aletaan tutkia järjestelmällisesti aikaisintaan ensi kesänä. Silloinkin sen tutkimiseen on saatava ylimääräistä rahaa opetusministeriöltä, sillä Suomen merimuseon budjetti vuodelle 2000 on jo lyöty lukkoon. Kulttuuriministeri Suvi Lindén (kok.) aikoo järjestää pikaisen rahoituksen tutkimussunnitelman laatimiseksi.


Sitä, kuinka paljon rahaa projekti vaatisi, ei vielä pystytä arvioimaan.
- Meriarkeologinen tutkimus on aina erittäin kallista, kertoo yli-intendentti Marja Pelanne Suomen merimuseosta. - Tutkimusvälineet ovat hintavia, ja lisäksi Vrouw Maria on kaukana avomerellä ja suhteellisen syvällä.

Pelkästään rahasta ei kuitenkaan ole kysymys. Pelanne muistuttaa, että tutkimussuunnitelma on tehtävä erittäin huolellisesti. Yksityiskohtaisen suunnitelman laivan tutkimisesta ja lastissa olleiden esineiden mahdollisesta nostamisesta tekee asiaan perehtyvä meriarkeologi.

Alun perinkin tarkoitus oli tänä kesänä vain paikantaa hylky ja jättää tarkempi tutkimus myöhemmäksi.

- Vrouw Marian löytänyt sukeltajaryhmä dokumentoi parhaillaan hylkyä. Saamme heiltä videoaineistoa sekä valokuvia, joiden perusteella tarkempia suunnitelmia aletaan tehdä.

Pelanteen saamien tietojen mukaan alus on erittäin hyvässä kunnossa. Se on pystyasennossa paikassa, jossa jäät tai myrskyt eivät ole sitä riepotelleet.

Hylynryöstäjiä ei merimuseossa pelätä. Sekä merivartiosto että puolustusvoimat pitävät löytöpaikkaa silmällä. Lisäksi hylky on noin 40 metrin syvyydessä, mikä on liikaa innokkaillekin amatöörisukeltajille.

Kaikki Vrouw Marian löytäneet sukeltajat ovat ammattilaisia, jotka ovat työskennelleet Merimuseon projekteissa. Pelanne arvelee, että he ovat mukana, kun hylkyä päästään tutkimaan.

Etsintäryhmä haluaa edistää meriarkeologista tutkimusta

Aluksen löytänyt ryhmä aikoo kuvata hylkyä noin puolentoista viikon ajan, kertoo Mikael Martikainen Jurmon saarelta, jota sukellusryhmä pitää tukikohtanaan.

- Aikaa etsintään oli varattu kaksi viikkoa ja nyt viivymme täällä loppuajan dokumentoiden hylkyä. Me vain kuvaamme, laivaan tai sen lastiin emme koske.

Etsintäryhmä koostui Pro Vrouw Maria -yhdistyksen jäsenistä, jotka ovat vedenalaisen etsinnän ja hylkydokumentoinnin asiantuntijoita sekä meriarkeologista kenttätutkimusta vuosia tehneitä sukeltajia.

Ryhmä työskentelee palkatta, rahaa kalustoon saatiin erinäisiltä sponsoreilta. Merimuseo valvoi etsintää, mutta ei pystynyt osallistumaan kustannuksiin. Yhdistys perustettiin tämän vuoden tammikuussa, ja sen tarkoituksena oli paitsi löytää Vrouw Maria, myös edistää ylipäänsä meriarkeologista tutkimusta.

- Toivottavasti löytömme kiinnittää paitsi yleisön, myös päättäjien huomion merten pohjassa olevaan kulttuuriaarteistoon, sanoo Martikainen. - Sen tutkimiseen pitäisi panostaa nykyistä huomattavasti enemmän.

Kulttuuriaarre voi olla kulta-aarrekin

Kulttuuriaarre Vrouw Mariasta saattaa löytyä konkreettinenkin aarre. Siinä arvellaan olleen lastina Katariina Suurelle kuulunutta taidetta. Pietarin hoviin oltiin Amsterdamista kuljettamassa tauluja sekä kulta-, hopea- ja posliiniesineitä.

Osa lastista saatiin pelastettua, kun laiva haaksirikkoutui lokakuussa 1771 Nauvon vesillä. Löytäjien mukaan Vrouw Maria näyttää olevan lähes täydessä lastissa. Ruuman puulaatikoihin ei kuitenkaan kurkisteta ennen tarkkaa suunnitelmaa.

Lindén lupaa rahoitusta

Kulttuuriministeri Suvi Lindén aikoo mahdollisimman pikaisesti järjestää rahoitusta Vrouw Marian hylyn tutkimisen suunnitteluun. Hän on ollut yhteydessä Museovirastoon, josta hankkeen on arvioitu alkuvaiheessa vaativan 2-3 meriarkeologin työpanoksen vuodeksi.

- Ministeriöllä on tällaisissa yllättävissä tapauksissa käytettävissään Veikkauksen säästövaroja kesken budjettikaudenkin, ja uskon, että rahat hylyn tutkimussuunnitelman tekoon löytyvät, kertoi hylkylöydöstä ilahtunut Lindén torstaina.

- Kysymys on muutamista sadoista tuhansista markoista.
Jos ja - tällä tietoa - kun hylky todella on Vrouw Maria, ja jos taide-esineistöä hylyssä on, kasvavat hankkeen vaatimat summat aivan toiseen luokkaan.

- Kyseessä olisi kansainvälisestikin merkittävä löytö, ja olisi aika erikoista, jos hylkyä ei perusteellisesti tutkittaisi.

On esitetty arvioita, että hyvin säilynyt laiva voitaisiin nostaa kokonaisuudessaan. Mahdollisine taideaarteineen siitä tulisi vähintään Ruotsin ylpeyden Wasa-laivan veroinen kulttuuri- ja taidehistoriallinen nähtävyys.

- Jos siellä on, kuten eräiden arvioiden mukaan on, yksi Rembrandtin maalaama taulu, niin koko hylyn noston rahoitushan on kunnossa, naurahtaa Lindén.

Samaan hengenvetoon hän muistuttaa, että yli kaksi sataa vuotta sitten mereen mahdollisesti vajonneet taulut ovat asiantuntijoiden mukaan todennäköisesti tuhoutuneet.

- Vaikka ne pakattiinkin lyijyyn, ei pakkaustekniikka tuolloin ollut huippuluokkaa.
- Vakavasti puhuen uskon, että jos jatkotutkimuksiin on aihetta, niin rahat löytyvät tulevien vuosien budjeteista, sanoo Lindén. - Onhan meren pohjassa silloin arvokasta valtion omaisuutta.

Suomen lain mukaan yli sata vuotta vanhat hylyt ovat valtion omaisuutta. Vrouw Maria upposi Nauvon vesille vuonna 1771. Mutta koska aluksen arvellaan kuljettaneen Venäjän keisarinnan Katariina Suuren Hollannista tuottamia taide-esineitä, saattaa Venäjälläkin olla sanasensa sanottavana aluksen lastin omistuksesta.

STT-IKK
2.7.1999


AJASSA -SIVULLE