Yli-ikäiset tietokoneet ympäristöuhka YhdysvalloissaYhdysvalloissa poistetaan käytöstä valtavasti vanhentuneita tietokoneita lähivuosina. Arvioiden mukaan pelkästään tänä vuonna Yhdysvalloissa käytöstä poistuu noin 20 miljoonaa tietokonetta.


Vuonna 2003 yli-ikäisiksi luokitellaan yli 60 miljoonaa konetta. Tietokoneiden käyttöikä lyhenee kaiken aikaa. Nykyisellään koneen elinikä on reilut kolme vuotta. Ennusteiden mukaan vuosituhannen vaihteen jälkeen koneet kelpaavat käyttöön vain kahden vuoden ajan.

Suuret yhtiöt voivat yleensä jättää vanhat koneensa firmalle, joka toimittaa uudet tietokoneet konttoriin, mutta yksityiset ihmiset eivät pääse millään eroon vanhoista koneistaan. Hyväntekeväisyysjärjestötkään eivät hyväksy kaikkein vanhimman sukupolven koneita.

Yhdysvaltain ympäristöjärjestöt ovat huolissaan, sillä kenellekään ei tunnu olevan aavistustakaan siitä, minne yli-ikäiset tietokoneet vastaisuudessa laitetaan ja miten ne hävitetään.

Tietokoneista ympäristöhaittoja

Ympäristöjärjestöt vastustavat nykykäyntäntöä, jonka mukaan elektroninen jäte kannetaan pääasiassa kaatopaikoille.

Tietokoneet sisältävät muun muassa pieniä määriä elohopeaa ja kromia, monitoreissa on lisäksi lyijyä. Yksi amerikkalaistutkimus väittää, että nykyisin vanhat monitorit ovat suurin lyijylähde kaatopaikoilla.

Tietokoneiden kierrätys Yhdysvalloissa on kuitenkin aivan alkuvaiheessa ja sitä on kokeiltu vasta muutamalla paikkakunnalla. Valtaosa vanhoista tietokoneista makaa varastoissa tai kaatopaikoilla. Osa vanhoista koneita toimitetaan myös Kiinaan hävitettäviksi.

Arvoiden mukaan yli-ikäisistä tietokoneista kierrätettiin vain kymmenisen prosenttia viime vuonna, kolmisen prosenttia lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen.

Kierrätys ei ole kannattavaa

Kaikkein vanhimmat tietokonemallit sisälsivät sen verran arvometalleja, että niiden purkaminen ja kierrätys kannatti. Nykykoneet sisältävät varsin vähän mitään arvokasta: tiiviisti rakennetuissa tietokoneissa on paljon muovia ja runsaasti vaikeasti purettavia osia eikä kierrätys ole tuottavaa.

Asiantuntijoilla ei ole toistaiseksi paljoakaan ratkaisuehdotuksia tietokonepulmaan. Yhdysvalloissa uskotaan, että koneiden laajamittainen leasing-eli vuokraustoiminta yllyttäisi valmistajat kehittämään osien uuskäyttöä.

Ympäristöryhmät vaativat myös, että koneiden valmistajat velvotettaisiin vastaamaan omien tuotteidensa kierrätyksestä.

STT-IA
2.7.1999


AJASSA -SIVULLE