Sotamateriaalia kuljetetaan kotiin vaaraa tajuamatta myös maastosta

Kotiullakoilla yhä yllättävän paljon sota-ajan ammuksia



Sotaveteraanien asuntojen kätköissä olevat sodanaikaiset ammukset ovat jopa suurempi vaara kuin maastossa lojuva sotamateriaali. Sotamuistoksi tai pahan päivän varalle otettujen vanhojen ammusten määrää ei pystytä arvioimaan, mutta niitä uskotaan olevan kotiullakoilla runsaasti.


Esimerkiksi Kainuun Prikaatin raivausosastoa pyydetään tämän tästä katsastamaan ja tuhoamaan kotoa yllättäen löytyneitä vanhoja ammuksia.

- Kotikätköjä on kaikkialla Suomessa. Suurin ongelma ovat kuitenkin Oulun ja Lapin läänit sekä entisen Pohjois-Karjalan ja Kymen läänin alueet, majuri Markku Liimatainen Oulun sotilasläänin esikunnasta kertoo.

Hänen mukaansa vanhoja kätköjä on tullut esille esimerkiksi Oulun seudulla siinä yhteydessä, kun vanhoja rintamamiestaloja on alettu peruskorjata.
- Asunnoista löytyy enimmäkseen käsikranaatteja mutta myös pienoisheittimen ammuksia, joita oli aikoinaan helppo tuoda mukana, Liimatainen arvelee.

Hän kehottaa ilmoittamaan mahdollisista sotamuistoista poliisille, joka tarvittaessa pyytää virka-apua puolustusvoimilta. Ilmoitus on tarpeen ja kiireellinen jo siksikin, että sitä mukaa kun veteraanien joukko harvenee myös tieto ullakkojen kätköistä häipyy.

Yli 50 vuoden aikakaan ei ole ammuksien tehoa heikentänyt - päinvastoin ne saattavat olla entistäkin herkempiä. Etenkin tulipalon yhteydessä ammukset ovat hyvinkin vaarallisia.
- Kun ammus tarpeeksi kuumenee, se räjähtää, on siinä sytytin tai sitten ei, Liimatainen varoittaa.

Pudasjärvellä tehopartiointia

Myös maastosta sota-aikaisia ammuksia putkahtaa ihmisten ilmoille vuosittain tämän tästä ja yllättävistäkin paikoista. Marjastajat tai muut maastossa liikkujat saattavat kuljettaa löydöksiä kotiin muistoksi räjähdysvaaraa tajuamatta.

Näin pelätään käyneen Pudasjärvellä, jossa Kainuun Prikaatin raivausosasto parasta aikaa raivaa ja kartoittaa sodanaikaista materiaalia. Poliisi on joutunut tehostamaan partiointia alueilla, joilta sotamateriaalia saattaa löytyä. Valvonnassa ovat apuna myös maanomistajat.

Raivausosaston johtaja, kapteeni Mika Tyry kertoo, että Pudasjärveltä on tähän mennessä löytynyt sota-aikaista materiaalia satoja kappaleita. Joukossa on ollut myös erittäin vaaralliseksi luokiteltavia ampumatarvikkeita.

Pääosa materiaalista on koostunut sirpalesavukranaateista, jotka ovat sisältäneet Nebel-savumassaa.

- Savumassa reagoi voimakkaasti veden kanssa ja muodostaa purkautuessaan valkoista savua. Kuumentuessaan massa saattaa aiheuttaa räjähdyksenomaisen tulipalon, jota ei voi sammuttaa vedellä. Toimenpide vain nopeuttaisi reaktiota.

Pudasjärven poliisipäällikkö Teijo Ojutkangas tietää, että sivulliset ovat vuosikymmeniä aivan viime päiviin saakka keränneet erilaista sotamateriaalia.
- Joukossa saattaa olla juuri näitä sirpalekranaatteja, hän varoittaa.

Löytöihin ei saa koskea

Sotamateriaalin löytämisestä on aina ilmoitettava sotilasviranomaisille tai poliisille. Jos löytäjä epäilee tavaran olevan räjähtävää tai muuten vaarallista, sitä ei saa liikutella tai viedä pois ilman sotilasviranomaisen lupaa.

- Taistelupaikoilta ja entisiltä sotatoimialueilta maastosta löytyvät sotamateriaalijäänteet eivät ole vastoin yleistä käsitystä löytötavaraa. Niiden omistusoikeus on edelleen puolustusvoimilla, Ojutkangas muistuttaa.

STT-IA
20.8.1999


AJASSA -SIVULLE