Levottomuudet Kirgisiassa varjostivat kokouksen alkua

Turvallisuus pääaiheena Keski-Aasian alueellisessa huippu-kokouksessa



Venäjän, Kiinan ja kolmen Keski-Aasian valtion päämiehet kokoontuivat tiistaina huippukokoukseen Kirgisian pääkaupunkiin Bishkekiin.


Kaksipäiväisen kokouksen osanottajista Kiinan presidentti Jiang Zemin tapasi Kazakstanin presidentin Nursultan Nazarbajevin tiistaina iltapäivällä. Paikalla olivat myös Tadzhikistanin presidentti Imomali Rakhmanov sekä vieraita vastaanottanut Kirgisian päämies Askar Akajev. Tiistai-iltana viimeisenä paikalle saapui Venäjän presidentti Boris Jeltsin vaimonsa Nainan kanssa.

Viiden valtionpäämiehen kokouksen asialista on alueellisten turvallisuuskysymysten sävyttämä. Neuvottelupöydässä on tarkoitus pohtia mm. separatistien ja kiihkouskonnollisten vastaista taistelua, Afganistanin väkivaltaisuuksia sekä aseiden ja huumeiden salakuljetusta.

Turvallisuuskysymysten lisäksi esille odotetaan nousevan alueellinen talousyhteistyö. Viiden presidentin on määrä istua samaan neuvottelupöytään toisena kokouspäivänä keskiviikkona. Tätä ennen tiistaina ja keskiviikkona osanottajamaat käyvät kahdenvälisiä keskusteluja.

Keskiviikkona presidenttien on määrä allekirjoittaa Bishkekin julistuksena tunnettu yhteinen julkilausuma, jossa määritellään suuntaviivat maiden väliselle poliittiselle, taloudelliselle, kulttuuriselle ja humanitaariselle yhteistyölle.


Shanghain viisikko aloitti 1996

"Shanghain viisikoksi" kutsutut maat tapasivat ensi kertaa Shanghaissa huhtikuussa 1996, jolloin ne tekivät historiallisen sopimuksen rajojensa demilitarisoinnista.

Vuotta myöhemmin Moskovassa maat sopivat joukkojensa vähentämisestä 15 prosentilla Kiinan ja entisten neuvostotasavaltojen välisellä rajavyöhykkeellä. Shanghain viisikon mailla on yhteistä rajaa noin 8 000 kilometriä.

Kirgisialaiselle sanomalehdelle antamassaan haastattelussa presidentti Jeltsin ennusti, että kokouksen vaikutukset maiden väliselle yhteistyölle ovat merkittävät.

Hän kehotti muita maita ottamaan mallia Venäjän ja Kiinan suhteista, jotka ovat esimerkki siitä "kuinka kahden osapuolen tavoitteet voidaan yhdistää niin ettei se ole suunnattu ketään vastaan".

Jeltsin korosti, ettei myöskään Shanghain viisikosta tule liittoa, joka olisi suunnattu jotakin ulkopuolista tahoa vastaan.


Levottomuudet Kirgisiassa laajenevat

Bishkekin huippukokouksen alkua varjostivat levottomuudet Etelä-Kirgisiassa, jossa aseistautuneet muslimikapinalliset ovat ottaneet useita pankkivankeja ja miehittäneet ainakin kaksi kylää. Panttivankien joukossa on neljä japanilaista tiedemiestä sekä kirgisialainen kenraali.

Kirgisian sisäministeri Omurbek Kutjev kertoi tiistaina joukkojensa hyökänneen kapinallisia vastaan sen jälkeen kun neuvotteluratkaisussa oli epäonnistuttu. Hänen mukaansa tulitaisteluissa on saanut surmansa yksi kirgisialainen henkivartija ja kymmenen kapinallista.

Kirgisian armeijan lisäksi operaatioon osallistuu erikoisjoukkoja Tadzhikistanista ja Uzbekistanista. Myös kapinalliset ovat saaneet vahvistuksia naapurimaista.

Panttivankien tilannetta yritettiin tiistaina selvittää korkealla tasolla, kun Japanin pääministeri Keizo Obuchi soitti Kirgisian presidentille Askar Akajeville, ja pyysi tätä asettamaan panttivankien hengen etusijalle.

Akajev erotti tiistaina puolustusministeri Mirsakan Subanovin, koska tämä ei ollut onnistunut rauhoittamaan levottomuuksia.

Tarkkailijat pelkäävät, että Kirgisian tilanne voi kehittyä huonompaan suuntaan ja konflikti laajentua samanlaiseksi kuin Kaukasuksen ongelmatasavallassa Dagestanissa.

STT-IA
24.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE