Kemianliitto pysyttäytyy yhä liittokierroksessa



SAK:lainen Kemianliitto suuntaa edelleen syksyn sopimuskierroksella kohti liittokohtaista ratkaisua. Puheenjohtaja Timo Vallittu (sd.) perustelee tätä mm. sillä, että kemian perusteollisuuteen neuvotellun palkkausjärjestelmäuudistuksen käyttöönotto jäisi tupossa yhä haaveeksi.


Neuvottelupöytään ovat tulossa myös alan ansiokehitys ja työaika. Vallittu laskeskelee näiden kasvattava palkkapottia yhteensä noin 6-7 prosenttia. Tämä tietäisi palkankorotusten ylittävän eurooppalaisen tason.

Vallitun mukaan Kemianliitolla ei sinänsä ole mitään tupoa vastaan. Hän pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että liiton palkka- ja alakohtaisia tavoitteita voitaisiin tupon rajoissa saavuttaa.

Kemianliitto esitteli tes-näkemyksiään Helsingissä torstaina. Se ilmoitti jo viime syyskuussa kolmen muun teollisuusliiton, SAK:laisen Paperiliiton ja Sähköliiton ja STTK:laisen Teknisten liiton kanssa tavoittelevansa ensi kierroksella sopimusalakohtaista ratkaisua.

Teknisten liitto on sittemmin ilmoittanut vielä seuraavansa tilanteen kehittymistä. Liitot tapaavat jälleen syyskuun puolivälissä.


Ansiokehityksessä kurottavaa

Työn vaativuuden uudelleen arviointiin perustuvan palkkausjärjestelmän käyttöönotto törmäsi viime kierroksella tuporajoihin, ja Vallitun arvion mukaan niin kävisi tupossa nytkin. Järjestelmän toteuttamisesta yritettiin sopia työnantajan kanssa myös sopimuskauden aikana, mutta neuvonpito katkesi markkariitaan.

Alalla valitellaan myös ansiokehityksen jääneen viime tupojen aikana jälkeen muista teollisuudenaloista. Liittosihteeri Sulo Korhonen (vas.) löytää "tarpeetonta matalapalkkaisuutta" erityisesti hyvää tulosta tahkoavista lääketeollisuudesta ja pesula-alalta.

Lääketeollisuudessa keskituntipalkat ovat liiton laskelmien mukaan jäljessä muusta teollisuudesta 10 markkaa ja pesulateollisuudessa 18 markkaa.


Työajan lyhentämisestä ei yhteiseksi tavoitteeksi

Kemianliitto aikoo nostaa neuvottelupöytään myös työaikakysymyksen. Liiton tavoitteena on lyhentää keskeytymätöntä kolmivuorotyötä tekevien työaikaa nykyisestä 34,8 viikkotunnista muissa Pohjoismaissa käytössä olevaan 33,6 viikkotuntiin.

Vallittu odottaa työnantajalle hyvin periaatteellisesta työaikakysymyksestä tiukkaa vääntöä. Nyt liikkeelle ollaan lähdössä vain yhden ryhmän osalta, muut työaikamuodot odottavat vuoroaan seuraavilla kierroksilla.

Työajan lyhentämisestäkään ei Vallitun mukaan ole SAK:laisten liittojen yhteiseksi tavoitteeksi. Esimerkiksi kaupan alallahan ongelmana on ennemmin taata kaikille riittävästi työtunteja. SAK on tarjoillut erityisesti yleissitovuuden vahvistamista tupoon houkuttavaksi porkkanaksi.

- Kemianliitolla ei ole syytä olla tukematta tavoitetta, mutta se ei myöskään ole kemian aloille iso tai tärkeä kysymys, Vallittu vastaa. Kemianliitto on toiminut 1990-luvulla kaksi kertaa tulokierrosten päänavaajana. Nyt siihen ei ole mitään erityisiä haluja, mutta tarvittaessa sekin käy, jos avaus sopii aikatauluihin, Vallittu kertoo.

STT-IA
20.8.1999


POLITIIKKA -SIVULLE