Demokratiasta kehittymässä teledemokratia - suomalaisilta puuttuvat viestintävalmiudet



Perinteinen edustuksellinen demokratia ei enää toimi. Se kärsii vakavista eturistiriidoista. Taloudellisen globalisaation vuoksi edustuksellisesta demokratiasta on tullut voimatonta. Se ei edusta enää kansaa.


Teledemokratian asiantuntija yhdysvaltalainen professori Ted Becker uskoo sen sijaan teledemokratian tulemiseen. Hän osallistui Turussa asiantuntijakokoukseen "Elämä tietoyhteiskunnan jälkeen".

- Perinteinen demokratia on muuttumassa paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisestikin. Poliitikot, tukijat ja julkinen hallinto eivät kuitenkaan ole vielä havahtuneet muutokseen.

- Kansalaiset ovat halukkaita osallistumaan erilaisiin kokouksiin muun muassa sähköisiin kaupunkikokouksiin. Perinteisestä demokratiasta kehittyy teledemokratia jo 2000-luvulla, Becker ennakoi.

Hänen kollegansa professori Christa Slaton vakuuttaa laitteistojen ja ohjelmistojen olevan niin kehittyneitä, että ihmiset voivat helposti osallistua entistä suoremmin valtion johtamiseen.

- Yleisö on valmis, halukas ja kyvykäs teledemokratiaan. Ongelmana ovat asiantuntijat ja poliitikot, jotka keskustelevat ja väittelevät teledemokratian kehitysnäkemyksistä, Slaton pahoittelee.

Suomalaistutkijan filosofian tohtori Marja-Liisa Viherän mielestä jo ihmisten asioiden hoitaminen ja arjen ihmissuhteiden vaaliminen vaativat uuden viestintätekniikan käyttöä ja taitoa. Ilman niitä voi joutua syrjäytetyksi yhteiskunnasta.

Ongelmana hänestä on, ettei kansalaisilla ole kuitenkaan verkostoyhteiskunnassa tarvittavia viestintävalmiuksia. Suomalaisessa kansalaisyhteiskunnassa verkkoviestintätaito on vielä erittäin huono.

- Viestintätoiminnat hallitsevat yritysten ja julkisen hallinnon palveluksessa työskentelevät ihmiset. He käyttävät taitojaan työelämän hyödyksi, mutta eivät sitten jaksa enää vapaa-aikana.

- Suurin motiivi osallistua yhteisteisten asioiden hoitamiseen ja kansalaisyhteiskunnan rakentamiseen on työttömillä, joilla on positiivinen elämänasenne. Panostamalla siihen suuntaan voitaisiin saada uutta nousua vuorovaikutusyhteiskuntaan, Viherä korostaa.

STT-IA
20.8.1999


POLITIIKKA -SIVULLE