Abbas: Palestiinalaiset haluavat vuoden 1967 rajat valtiolleen



Palestiinalaiset eivät suostu allekirjoittamaan Israelin kanssa rauhansopimusta, jos he eivät saa takaisin vuoden 1967 sodassa menettämiään kaikkia alueita, sanoo palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin kakkosmies Mahmud Abbas.


- Olemme tehneet historiallisia myönnytyksiä hyväksymällä vain 20 prosenttia Palestiinasta, eivätkä uudet myönnytykset tule kuuloonkaan, hän sanoi.

Kommentillaan hän viittasi siihen, että palestiinalaiset ovat tunnustaneet Israelin, joka on alaltaan neljä viidesosaa historiallisesta Palestiinan valtiosta.

Abbas on PLO:n varapuheenjohtaja ja hän johtaa palestiinalaisten neuvottelukomiteaa Israelin kanssa käytävissä keskusteluissa. Häntä pidetään yleisesti Arafatin valitsemana seuraajana.

Israelilaiset "pettävät itseään ja uneksivat, jos he luulevat, että annamme periksi vuoden 1967 rajoistamme", hän sanoi.

Itä-Jerusalem palestiinalaisille

Israel miehitti Länsirannan ja Gazan alueen sekä liitti Itä-Jerusalemin alueisiinsa vuoden 1967 sodan aikana. Israelin mukaan Jerusalem on juutalaisvaltion ikuinen ja jakamaton pääkaupunki.

Palestiinalaisten itsehallinto haluaa puolestaan perustaa Palestiinan valtion, jonka pääkaupunkina olisi Itä-Jerusalem. Itsehallinnon piirissä on tällä haavaa noin 60 prosenttia Gazan alueesta ja vajaat 30 prosenttia Länsirannasta Itä-Jerusalemin ulkopuolella.

- Meidän oikeutemme on kirjattu YK:n päätöslauselmiin 242 ja 338, ja sen, mikä piti jordanialaisten ja egyptiläisten kohdalla tulisi yhtä hyvin pitää meidän kohdallamme, Abbas tähdensi ja viittasi Israelin ja sen naapurimaiden kesken solmittuihin rauhansopimuksiin, joilla niille palautettiin Israelin miehittämät alueet.

Päätöslauselmat 242 ja 338 vaativat Israelia vetäytymään miehittämiltään palestiinalaisalueilta.

Israelin pääministeri Ehud Barak on torjunut kaikki ehdotukset Jerusalemin jakamisesta tai israelilaisten vetäytymisestä kaikilta vuonna 1967 valloittamiltaan alueilta. Hän on todennut haluavansa säilyttää alueilla juutalaisia siirtokuntia.

Israelin ja palestiinalaisten erimielisyydet keskittyvät tällä haavaa Wyejoen sopimuksen toteuttamiseen. Sopimuksen mukaan Israelin oli määrä vetää lisää joukkojaan pois Länsirannalta jo vuoden alkuun mennessä.

Barakin edeltäjä, Benjamin Netanyahu, kuitenkin jäädytti vetäytymisen alkutekijoihinsä, mutta Barak on ilmoittanut jatkavansa sitä lokakuussa. Palestiinalaiset ovat vaatineet, että joukkojen kotiuttamista jatketaan heti.

STT-IA
20.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE