Akavan Piekka liputtaa kaksivuotiselle tupolle



Akavan puheenjohtaja Risto Piekka (kok.) pitää kaksivuotisen tulopoliittisen kokonaisratkaisun aikaansaamista Suomen kannalta parhaana ratkaisuna. Piekka korostaa, että pitkäaikainen ratkaisu tuo vakautta ja ennakoitavuutta sekä palkansaajille kuin koko maan taloudellekin.


Akava lyö lukkoon tupo-tavoitteidensa yksityiskohdat syyskuun puolessavälissä. Suurella siveltimellä linjoja on kuitenkin kesän mittaan hahmoteltu jäsenjärjestöjen kannanottojen pohjalta. Tuore puheenjohtaja Risto Piekka odottaa valtiolta tupopöytään riittäviä veroratkaisuja.

Hän korostaa, että niiden tulee korottaa tasaisesti kaikkien palkansaajaryhmien nettotuloja. Akava esittääkin, että palkansaajien tuloveroasteet ja rajaveroasteet alennetaan vuoteen 2003 mennessä suunnilleen EU-maiden keskimääräiselle tasolle.

Piekka tähdentää, että kaksivuotinen tupo vahvistaa Suomen kansantaloutta, edistää työllisyyttä ja turvaa palkansaajien ostovoiman myönteisen kehityksen tuodessaan talouteen vakautta ja ennakoitavuutta.

Ennakoitavuuteen kuuluu myös, että Piekan mielestä tupoon liittyvät veroratkaisut olisi syytä tehdä kaksivuotisina.

Piekka toivoo, että tupo-pöydässä tuodaan esille myös työssä jaksamiseen liittyviä kysymyksiä. Yksi tällainen voisi olla esimerkiksi niin sanottu työaikapankki, johon työntekijä voi tallettaa työaikaansa ja käyttää sen esimerkiksi kerralla pitempänä vapaa-aikajaksona.


Ei asuntopolitiikkaa tupopöytään

Työmarkkinajärjestöt ovat ottaneet viime päivinä aktiivisesti kantaa myös asuntopolitiikkaan. SAK vaati vuokra-asuntotuotannon lisäämistä, Akava ja STTK ovat puolestaan torjuneet asuntolainojen korkovähennysten leikkaamisen. Piekka toistaa Akavan kannan ja toteaa, että yhtenä helpotuksena voisi olla esimerkiksi vuokra-asuntotuotannon keskittäminen kasvukeskuksiin.

Piekka muistuttaa, että eniten korkovähennyksen poistamisesta kärsisivät alle 40-vuotiaat usean lapsen vanhemmat. Hän ounasteleekin, että poliitikkojen vähennyksen poistopuheet saattavat pahimmillaan kuumentaa asuntomarkkinoita ostajien laskiessa, että lainanotto hyödyttää vielä jonkin aikaa.

Piekka muistuttaa myös, että kokovähennyksen poistaminen voi johtaa valtiontalouden kannalta kalliimpiin ratkaisuihin. Hän ounastelee, että paine julkisen asuntotuotannon lisäämiseen saattaisi kasvaa melko lailla.

Tupopöytään asuntopolitiikka tuskin päätyy, vaikkei Akavan puheenjohtaja sitä aivan mahdottomanakaan pidä.
- Mitä vähemmän asioita siellä on ratkaistavana, sitä parempi, hän tiivistää.


Huoli kuntataloudesta painaa

Piekka patisti tällä viikolla valtiota kutsumaan kunta-alan pääsopijajärjestöt mukaan valtion ja kuntien neuvotteluryhmään, jonka tarkoitus on turvata kunnallisten peruspalveluiden rahoitus maanlaajuisesti.

Keskusjärjestössä elää muutoinkin huoli julkisen sektorin tilanteesta. Kesäkuun lopuissa Akavan hallitus painotti kuntatalouden tasapainottamisen merkitystä. Budjettikommentissaan Piekka puolestaan ilmaisi huolensa kuntasektorista ja toivoi, että kunnat kykenevät toimimaan ilman lomautuksia.

Tulopoliittisen ratkaisun suhteen Akavan puheenjohtaja toivoo, että julkisen sektorin palkankorotuksia ei paineta budjettien toimintakehysten sisään. Muutoin edessä saattaa olla takavuosien kaltainen tilanne, jossa julkisen sektorin palkankorotusvaroja jouduttiin hakemaan lomautuksilla.


Pilviä tupotaivaalla

Tupotaivas ei kuitenkaan ole pilvetön. Soraääntä löytyy Akavan sisälläkin Ekonomiliitosta, jonka puheenjohtaja Markku von Hertzen esitti, että vuoden liittokohtaisten ratkaisujen myötä markkinat voisivat huolehtia korotuspaineista aloilla, joilla niitä eniten on. Esimerkkinä von Hertzen mainitsi opettajat ja lääkärit.

Suurempi tupouhka muhii kuitenkin SAK:n sisällä, jonka mahtava jäsenjärjestö Paperiliitto on kerta toisensa jälkeen raivannut tupotietä. Nyt liitto on ilmoittanut, ettei se alakohtaisten ongelmien vuoksi ole kiinnostunut tuposta.

Metalliliiton puheenjohtaja Per-Erik Lundh puolestaan totesi keskiviikkona ettei tupoa synny ilman Paperiliittoa.

PETE PAKARINEN
20.8.1999


POLITIIKKA -SIVULLE