Puron työryhmässä alustava näkemys:

Vanhaan työttömyyseläkeputkeen ei enää heinäkuun jälkeen



Nykyisin käytössä olevaan ns. työttömyyseläkeputkeen ei näillä näkymin enää ole pääsyä. Toimitusjohtaja Kari Puron johtama työryhmä on tiettävästi päätymässä siihen, että heinäkuun jälkeen irtisanottuihin sovelletaan valmisteilla olevia uusia eläkejärjestelyjä.


Työmarkkinajärjestöjen työryhmä pääsi heinäkuun alussa sopuun työttömyyseläkeputken kiristämisestä ja sai hallituksen tuen linjauksilleen. Työryhmä ei tuolloin esittänyt, mihin päivämäärään siirtymä vanhan putken järjestelmästä uuteen paalutetaan.

Yhteinen tavoite kuitenkin oli, että siirtymävaihetta ei käytettäisi väärin ja synnytettäisi turhaa irtisanomispiikkiä. Uudistuksellahan halutaan nimenomaan edistää ikääntyvien työssä jatkamista.

Lainmuutosluonnoksissa on siis esitetty elokuun ensimmäistä. Ajankohtaa puoltavat myös irtisanomisajat. Putkeen pääsyn ehtonahan on, että ikääntynyt saa lain voimaantullessa työttömyyspäivärahaa.

Mikäli uuteen järjestelmään siirryttäisiin kovin loppuvuodesta, rangaistaisiin pitkään palvelleita työntekijöitä, joilla on pitkät irtisanomisajat.

Puron työryhmä on kesän mittaan hionut uudistuksen yksityiskohtia. Jos koko paketti saadaan toiveiden mukaisesti kasaan työryhmän keskiviikkoisessa kokouksessa, siirtyy asia seuraavaksi sosiaali- ja terveysministeriön valmisteltavaksi.


Tavoitteena hallituksen esitys syyskuussa

Hallituksen esityksen suunnitellaan valmistuvan syyskuussa, jolloin eduskunta pääsisi puimaan laajaa eläkelakipakettia hyvissä ajoin ennen loppuvuoden ruuhkaa.

Työryhmä on esittänyt, että mm. työttömyyseläkkeen määräytymistä ja yksilöllisen varhaiseläkkeen ikärajan nostoa koskevat lait tulisivat voimaan ensi vuoden alusta.

Työttömyyseläkkeen 55 vuoden ikärajaan ei esityksen mukaan puututa, mutta työntekijän eläkettä pienennetään työttömyyseläkkeen ajalta ja työnantajan omavastuuosuutta eläkkeistä korotetaan. Yksilöllisen varhaiseläkkeen ikäraja nousisi 58:sta 60 vuoteen.

Tarkoituksena on, että myös ikääntyneille työntekijöille tarjottaisiin aktiivisesti työtä ja koulutusta. Uudistus ei siis tukkisi eläkeputkea, mutta tekisi sen sekä työnantajalle että työntekijälle aiempaa epäedullisemmaksi.

Työryhmän jäsenet muistuttavat, että koko uudistus on tietysti lopulta eduskunnan päätettävissä - työryhmä tarjoaa vain työmarkkinajärjestöjen yhteisen käsityksen asiasta.

Elokuun aikana irtisanomisista ovat ilmoittaneet ainakin Metso Tampereella ja Valkeakoskella ja Wärtsilä NSD Vaasassa. Molemmat ovat suunnitelleet hoitavansa osan henkilöstövähennyksistä eläkejärjestelyjen kautta.

STT-IA
24.8.1999


POLITIIKKA -SIVULLE