Hiekalle rakennettu Rooman valtakunta



Belgialaisella hiekkarannalla tähyää Rooman keisari Augustus kauas merelle 13 metrin korkeudesta. Hänen vieressään Vestan neitsyet vartioivat pyhää tulta ja Hannibalin elefantit ylittävät Alppeja.


Erikoista on se, että koko joukko on tehty hiekasta. Hahmot ovat osa Belgian suurinta hiekkaveistosta, joka on noussut Zeebruggen lomakeskuksen rannalle.

Kolmatta kertaa järjestettävän hiekkaveistostapahtuman teemana on Rooman valtakunnan nousu ja tuho. Kokonaisuuden yksityiskohtien työstäminen jatkuu syyskuun puoleenväliin saakka.

Alan taiteeseen erikoistuneet tekijät ovat Hollannista, Irlannista, Espanjasta, Tanskasta ja Yhdysvalloista. Kotoisen hiekkalinnan rakentaja tietää kokemuksesta, että hiekan muotoilu on vaikeaa. Korkeat rakennelmat eivät pysy pystyssä sortumatta. Vesi, aurinko ja tuuli tuhoavat hienonkin luomuksen hetkessä.

Miten pelkästään hiekasta ja vedestä pystytään tekemään kestävä yli kymmenen metriä korkea ja 80 metriä pitkä veistoskokonaisuus, jonka lukuisat patsaat näyttävät aivan kivestä veistetyiltä?

Tapahtuman takana olevan hollantilaisen Inaxi-yhtiön edustaja Angélique Werner paljastaa, että salaisuus piilee hiekan rakenteessa.

Esimerkiksi Zeebruggen rannan hiekkajyväset ovat meren pyöreäksi hiomia. Siksi paikallista hiekkaa on voitu käyttää vain veistosten pohjina. Itse taideteokset on tehty hollantilaisen Maas-joen pohjasta peräisin olevasta sekoituksesta, jossa jyväset ovat kulmikkaita.

Marmorikuulista on paha tehdä korkeaa tornia, mutta kuutioista se onnistuu.

Erikoishiekkaa on rahdattu Hollannista paikalle 350 rekkakuormallista. Kaikkiaan Rooman valtakuntaan on käytetty 8,3 miljoonaa kiloa eli 5 500 kuutiometriä hiekkaa.

Tiivistetty hiekka kestää käsittelyn

Hienorakenteinen hyvin kasteltu hiekka sullotaan ensin erilaisilla täryttimillä tiukasti erikokoisiin muotteihin, joita pinotaan päällekkäin tarpeellinen määrä. Muotit poistetaan yksitellen, kun veistäminen etenee rakennelman huipulta alaspäin.

Tiivistä hiekkaa muotoillaan mm. rapparin kauhoilla ja palettiveitsillä. Työn alla olevaa veistosta sumutetaan välillä vedellä. Hienoimmista yksityiskohdista puhalletaan irrotettu hiekka pois mehupilleillä.

Roomalaisveistosten rakenteissa on jopa erilaisia läpivientejä ja kaarisiltoja. Lopputulos kestää pitkän aikaa rankkasateen, kovan tuulen ja porottavan auringon vaikutuksen.

Sen verran materiaalille joudutaan antamaan periksi, että esimerkiksi henkilöitä esittävien patsaiden käsivarret veistetään yleensä kiinni vartaloon. Pitkien vaakasuorien rakenteiden tekeminen ei onnistu, sillä hiekan sisällä ei käytetä minkäänlaisia tukia.

Hiekkaveistoksia tehtiin jo Egyptissä 4 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Taiteenlajin innokkaita harrastajia löytyy nykyisin joka maanosasta.

Maailman suurin hiekkaveistos tehtiin Japanissa vuonna 1988. Sen korkeus oli 17,2 metriä.

Entä kuka saa ilon potkia veistokset kumoon, kun näyttely päättyy syksyllä? Angélique Wernerin mukaan se kunnia jätetään taiteilijoille, jotka ovat ahertaneet viikkokausia luomustensa parissa. Puskutraktorin vierailun jälkeen hiekkaranta palautuu ennalleen.

STT-IA
20.8.1999


AJASSA -SIVULLE