Niinistö varoitteli irtiottojen voivan jopa uhata hallitussopua

Kokoomus hakee kurinpalautusta hallitusyhteistyöhön



Kokoomus hakee kurinpalautusta viiden puolueen hallitusyhteistyöhön. Kokoomusta ärsyttää erityisesti vasemmistopuolueiden tapa nostaa budjettiriihessä jo kerran sovitut kiistat neuvoteltavaksi uudelleen eduskunnassa.


Valtiovarainministeri Sauli Niinistö jopa varoitteli maanantaina, että hallitukset voivat kaatua juuri tällaiseen "kerta vielä päätöksen päälle" -politiikkaan.

- Hallituskumppanin kannalta tällainen politiikka on tuskallista ja turhauttavaa, Niinistö sanoi kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Porissa.

SDP:n eduskuntaryhmä vaati viime viikolla neuvotteluja opintotukeen kaavailluista leikkauksista. Vasemmistoliitossa on haluja avata terveydenhuollon maksujen korotus. Myös kuntien rahoitusta on pidetty esillä samassa hengessä.

Niinistö valitteli, että eduskuntaryhmien tapa poiketa tavan takaa hallituksen esityksistä pesiytyi hallituskulttuuriin viime vaalikaudella ja johti siihen, että ennustettavuus kärsi "aika lailla joissakin kysymyksissä".

Samalla kun Niinistö näki riskin hallitusrintaman sisällä, hän oli täysin eri mieltä oppositiojohtaja Esko Ahon (kesk.) kanssa. Aho on epäillyt, että hallituksen puhti pettäisi jo EU-puheenjohtajakauden jälkeen, koska siltä puuttuu suuri tehtävä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz huomautti, että vasemmiston eduskuntaryhmien kokouksissa on nyt riitautettu suunnilleen kaikki ne muutamat kysymykset, jotka olivat vähänkin hankalampia budjettineuvotteluissa.

- Me koetaan, että neljä vuotta riittää sellaista asetelmaa, jossa kokoomus kokee puolustavansa hallituksen esityksiä aika lailla yksin, ehkä pääministerin tuella, kun muut askartelee muutosvaatimusten kanssa.

Zyskowiczin mielestä näkymä edessä olevan nelivuotiskauden yhteistyön kannalta ei ole erityisen hyvä, jos heti ensimmäisen budjettiesityksen käsittely osoittautuu kovin vaikeaksi.
- Tämä syksy tulee antamaan viitettä siitä, mitä koko vaalikausi tulee olemaan.

Samoista budjetin kipukohdista kuten opiskelijoiden asumistuesta puhuttiin myös kokoomuksen ryhmäkokouksessa. Zyskowiczin mukaan ryhmä lähtee siitä, että se tukee hallituksen ratkaisuja.

Jos asiasta aloitetaan uudet neuvottelut, kulttuuriministeri Suvi Linden väläytti mahdollisuutta, että yleistä asumistukea leikattaisiin muutama prosenttiyksikkö, jotta opiskelijoiden tukeen saataisiin hieman lisää. Tämä malli oli esillä jo budjettiriihessä, mutta ei kelvannut vasemmistolle.


Niinistö harmistui korkovähennyksellä arvuuttelusta

Heitoksi asuntoministeri Suvi-Anne Siimekselle (vas.) tulkittiin Niinistön huomautus, ettei kovin paljon pitäisi spekuloida ainakaan sellaisilla ratkaisuilla, joita ei missään tapauksessa synny.
- Sillä vain provosoidaan käyttäytymään virheellisellä tavalla.

Niinistö teki selväksi, ettei yleinen puuttuminen omistusasuntojen korkovähennysoikeuteen tule kysymykseen. Hän oli kuitenkin valmis harkitsemaan toimia, joilla jarrutettaisiin asuntojen hankkimista kokonaan velkarahalla.

Niinistön mielestä rangaistuksena tällaisissa tapauksissa voitaisiin käyttää korkoedun leikkaamista jonkin verran yläpäästä tai valtion täytetakauksen menetystä. Nämä koskisivat hänen mukaansa sekä omaksi että sijoituskohteeksi hankittavia asuntoja.

Niinistö huomautti, että nämä asiat ovat kuitenkin erittäin monimutkaisia ja niihin liittyy hankalia yksityiskohtia.
- Saattaa olla, että kaikki yksityiskohdat eivät asetu kohdalleen, hän sanoi.


Julkiset rakennushankkeet harkittava tarkasti

Niinistö patisteli valtion asuntoviranomaisia keskustelemaan kuntien kanssa tonttipolitiikan tehostamisesta. Ympäristöministeriö sai moitteita kaavoitusasioiden hitaasta käsittelystä ja oikeuslaitos toiveen kaavoitusasioiden nopeammasta käsittelystä.

Eri ministeriöissä pitäisi Niinistön mielestä miettiä nyt tarkoin, kuinka paljon valtion suoria rakennushankkeita todella aloitetaan tällaisessa tilanteessa.

Niinistö patisteli asuntoministeriä valvomaan, ettei aravarakentamisen kustannustaso pääsisi nousemaan sen takia, että yleishyödyllisessä rakentamisessa on tapahtunut "tiettyä monopolisoitumista".


Uosukainen matkaili muualla

Kokoomuksen presidentinvaalikuvioihin ei eduskuntaryhmän kokouksessa tullut mitään selvyyttä. Niinistö torjui kysymykset omasta ehdokkuudestaan toteamalla, ettei hänellä ole asiasta mitään uutta sanottavaa.

Toisena mahdollisena ehdokkaana pidetty puhemies Riitta Uosukainen ei ollut paikalla, sillä hän kokousti samaan aikaan maailman naispuhemiesten seurassa Oslossa.

Kokoomuksen tilanteen odotetaan selkiintyvän, kunhan RKP:n ehdokkaaksi kaavailtu Elisabeth Rehn on ensin paljastanut, lähteekö hän uuteen yritykseen. Kokoomuksen ehdokas nimetetään ylimääräisessä puoluekokouksessa lokakuun lopussa.

STT-IA
23.8.1999


POLITIIKKA -SIVULLE