Barak voittaja Israelin vaaleissaIsraelin uudeksi pääministeriksi nouseva työväenpuolueen johtaja Ehud Barak lupasi tiistaina yhdistää Israelin ja voimistaa rauhanponnisteluja arabinaapurien kanssa.


Barak saavutti Israelin pääministerivaaleissa murskavoiton. Lopullisten epävirallisten tulosten mukaan Barak sai äänistä 56 prosenttia, kun istuvan pääministerin Benjamin Netanyahun ääniosuus jäi 43,9 prosenttiin.

Likud-puolueen johtaja Netanyahu myönsi tappionsa jo ääntenlaskennan alkuvaiheessa ja ilmoitti eroavansa puolueensa johdosta.

Barakilla on voittonsa jälkeen edessään haasteellinen tehtävä täyttää vaalilupauksensa ja muodostaa maahan laaja koalitiohallitus. Ensimmäiseksi Barak halusi tiistaina tavata venäläisten siirtolaisten puolueen johtajan.

- Haluamme muodostaa laajimman mahdollisen hallituksen, kertoi työväenpuolueen edustaja, palestiinalaisten kanssa solmittujen väliaikaisten rauhansopimusten arkkitehti Yossi Beilin tiistaina.

- En sulkisi pois mahdollisuutta, että myös likud liittyisi tällaiseen koalitiohallitukseen.

Äärijuutalaiset yllättivät

Barakin johtama Yksi Israel -vaaliliitto sai maanantaina järjestetyissä parlamenttivaaleissa eniten eli 27 paikkaa 120-paikkaiseen parlamenttiin knessetiin. Pudotusta edellisiin vaaleihin oli kuitenkin seitsemän paikan verran. Vielä huonommin kävi likudille, jonka paikkamäärä putosi 32:sta 19:ään.

Suurin yllättäjä oli äärijuutalaisten Shas-puolue, joka sai parlamenttiin 17 paikkaa edellisvaalien kymmenen paikan sijaan. Puoluetta johtaa Aryeh Deri, joka tuomittiin viime kuussa neljäksi vuodeksi vankeuteen korruptiosta. Deri on valittanut tuomiosta korkeimpaan oikeuteen.

Ainakin kaksi mahdollista työväenpuolueen hallituskumppania on jo sanonut, että he eivät halua samaan hallitukseen Shasin kanssa. Deri ilmoitti myöhemmin tiistaina, ettei hän aio ottaa vastaan kansanedustajan paikkaa knessetissä. Barak ilmoitti ennen vaaleja, ettei hän aio keskustella hallitusyhteistyöstä Derin kanssa.

Vaalien viralliset tulokset julkistetaan sunnuntaina tai maanantaina. Tämän jälkeen Barakilla on Israelin lain mukaan 45 päivää aikaa muodostaa maahan uusi hallitus. Netanyahu jatkaa siihen asti pääministerinä.

Knessetiin nousi maanantain vaaleissa ennätyksellinen määrä naisia, kaikkiaan 14. Edellisessä parlamentissa heitä oli vain 9.

Jerusalem jää Israelille

Ehud Barak sanoi tiistaina omistavansa vaalivoittonsa koko Israelin kansalle. Hän ilmoitti kuulevansa vaalituloksessa vaatimuksen poliittisen muutoksen puolesta.

Barak julisti voimistavansa rauhanponnisteluja Israelin arabinaapurien kanssa. Hän on luvannut vetää Israelin joukot Etelä-Libanonissa olevalta ns. turvallisuusvyöhykkeeltä vuoden kuluessa, aloittaa uudelleen rauhanneuvottelut Syyrian kanssa ja solmia lopullisen rauhansopimuksen palestiinalaisten kanssa.

Barak tavoittelee mahdollisimman laajaa hallituspohjaa saadakseen valtuudet neuvotella rauhansopimukset palestiinalaisten ja Syyrian kanssa.

- Saavutamme rauhan - emme heikkouden asemista vaan vahvuuden ja turvallisuuden tunteesta. Rauhamme ei tule turvallisuuden kustannuksella, vaan se on rauha, joka tuo mukanaan turvallisuuden, Barak sanoi.

Barak on kuitenkin ilmaissut ottavansa melko kovan linjan tulevissa palestiinalaisten kanssa käytävissä neuvotteluissa.

Tuleva pääministeri sanoi tiistaina, että Israel aikoo pitää koko Jerusalemin hallinnassaan. Juutalaisten siirtokunnat pysyvät edelleen Länsirannan ja Gazan alueilla, ja palestiinalaishallinnossa oleva alue on demilitarisoitava, Barak sanoi.

STT-IA
21.5.1999


ULKOMAAT -SIVULLE