Poliisipula puhutti eduskuntaa

Keskusta harmistui eläkealoitteensa kohtelustaKeskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mauri Pekkarinen vaati opposition aloitteille asiallisempaa käsittelyä tiistai-iltana eduskunnassa.


Pekkarinen oli ärsyyntynyt siitä, että ainuttakaan hallituksen ministeriä ei ollut paikalla, kun keskustan eläkeläisaloite tuli keskusteltavaksi.

Pekkarisen mielestä eduskunnassa pitäisi harkita, miten merkittävimmille, kuten kokonaisen eduskuntaryhmän allekirjoittamille aloitteille voitaisiin taata asiallinen käsittely.

Nyt keskustelun kohteena oli keskustan aloite siitä, että kansaneläkkeen pohjaosan leikkaaminen lopetettaisiin.

Asia oli vaalikeskustelun keskeisiä puheenaiheita, kuten opposition riveistä huomautettiin. Ministereiden poissaolon lisäksi opposition harmistusta kasvatti se, että paikalla ei ollut juuri lainkaan myöskään hallituspuolueiden kansanedustajia.

Keskustalaiset olisivat mielellään korventaneet niitä hallitusryhmien edustajia, jotka vaalikamppailussa puhuivat eläkeleikkauksia vastaan.

Keskustan aloite oli esillä täysistunnossa jo kerran aiemmin, mutta silloin se pyydettiin pöydälle siinä toivossa, että keskustelua voitaisiin käydä sopivampana aikana.

Poliisipula puhutti

Poliisin palvelujen heikentyminen erityisesti syrjäalueilla nousi voimakkaasti esille, kun eduskunta arvioi tiistaina kihlakuntauudistuksen toteutumista.

Hannes Manninen (kesk.) kysyi kansalaisten oikeusturvan perään, kun poliisia voi joutua odottamaan jopa pari tuntia.

Tyytymättömyys poliisin partiointiin ja hitauteen hälytystilanteissa tuli ilmi myös, kun kansalaisten kokemuksia uudistuksesta selvitettiin. Keskustaoppositio nosti muutenkin esiin ongelmia, joita kihlakuntauudistus on aiheuttanut yleensäkin palvelujen saatavuudelle haja-asutusalueilla.

Keskusta myös tuomitsi hallituksen aikeet vähentää kihlakuntien määrää edelleen. Opposition mielestä sillä ei korjattaisi uudistuksen aiheuttamia ongelmia.

Runsaan parin vuoden takaisen uudistuksen jälkeen Suomi on ollut jaettuna 90 kihlakuntaan, joiden puitteissa hoidetaan poliisi-, syyttäjä-, ulosotto- ja rekisteritoimen paikallishallinto. Uudistuksen kokemuksista tehdyn selvityksen mukaan se on parantanut palvelujen laatua ja osittain saatavuuttakin.

Alue- ja kuntaministeri Martti Korhonen (vas.) myönsi selvityksen ikävämmänkin puolen: osittain palvelujen saatavuus on heikentynyt, kun toimintoja on keskitetty.

Sisäministeri Kari Häkämies (kok.) vastasi poliisien täyttämättä olevista vakansseista huolestuneille. Hän arveli, että koulutettuja poliiseja tuskin olisi nyt edes saatavissa, kun heidän koulutuksensa ajettiin laman aikana väliaikaisesti alas.

STT-IA
26.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE