Virossa yli 10 000 katulastaViron katulapsien määrä on viranomaisille täysi arvoitus. Määrä vaihtelee tuhannesta viiteentoista tuhanteen arvioijasta ja käytetyistä kriteereistä riippuen.


Kaikkiaan lapsia, jotka eivät käy koulua ja elävät pääasiallisesti kaduilla pikkurikoksia tehden, on poliisin arvion mukaan selvästi yli 10 000.

Kirkon ja turvakotien luvut ovat huomattavasti vähäisemmät , mutta yhtä mieltä kaikki osapuolet ovat siitä, että katulapsien lukumäärä näyttää olevan kasvussa. Beetel-kirkon katulapsiprojektin johtaja Inge Ojalo arvelee, että kielteinen kehitys jatkuu vielä pari vuotta.
- Vasta kun olot vakaantuvat, katulasten lukumääräkin alkaa vähentyä, hän uskoo.

Ojalo arvioi, että Virossa on korkeintaan 2 000 lasta, jotka elävät säännöllisesti ja yksinomaan kaduilla. Tallinnassa heitä on puolisen tuhatta.

Tästä määrästä yksinomaan Koplin kaupunginosassa noin 150. Yönsä tällaiset lapset viettävät ilmastointiputkissa, hylätyissä autoissa tai junanvaunuissa - kaikissa mahdollisissa koloissa ja luolissa omissa porukoissaan, Ojalo sanoo.

Pesäpaikkoja tallit ja navetat

Tallinnan lisäksi katulapsia on runsaasti sekä Narvassa että Tallinnan ympäristössä Harjumaan alueella. Siellä heidän "pesäpaikkoinaan" ovat heinäladot, vanhat talli- ja navettarakennukset. Ruokansa he saavat kaatopaikoilta tai varastaen.

Viron poliisikoulun vararehtori Ivar Aimre ja opettaja Uno Traat johtivat noin yhdeksän kuukautta kestänyttä tutkimusta, jonka aikana poliisikoulun oppilaat haastattelivat yli 500:aa katulasta.

Tutkimuksen mukaan Tallinnassa on useita tuhansia lapsia, jotka eivät käy säännöllisesti koulussa ja joilta puuttuu kiinteät perhesiteet, kertoi vararehtori Aimre.

Toisinaan tällaiset lapset voivat käydä kotiaan katsomassa ja joskus yöpyä myös sukulaisten tai tuttavien luona, jos kotiolot eivät siihen anna mahdollisuutta. Useiden katulasten vanhemmat ovat pitkälle alkoholisoituneita tai muuten sopimattomia lastenkasvatukseen. Siksi lapset ajautuvat mieluummin kaduille.

Enää ei voi myöskään puhua yksinomaan katulapsista, vaan tutkimuksessa löydettiin kokonaisia perheitä, joiden asuinpaikka oli katu.

Tallinnan kaupunki pyrkii parantamaan tilannetta eri asiantuntijoiden yhteistyössä. Tavoitteena on saada toimet yhteisen suunnittelijan johtoon siten, että ongelmiin saataisiin keskustiedosto, joka olisi niin opettajien, poliisin kuin sosiaalityöntekijöidenkin apuna.

STT-IA
21.5.1999


ULKOMAAT -SIVULLE