HEX uskoo itseensä Eurex-yhteistyöllä vahvistettunaJatkuvasti muuttuvat tiedot eurooppalaisten ja amerikkalaisten pörssien ja johdannaisia myyvien kauppapaikkojen yhteistyökuvioista eivät säikytä HEX-konsernia, sillä yhteistyö Frankfurtin pörssin kanssa etenee suunnitellusti.


Vaikka Frankfurtin ja Lontoon pörssien ympärille kaavailtu laajempi yhteistyö ei onnistuisi, Helsingin pörssin toimitusjohtaja Asko Schrey huomauttaa jo sovitun yhteistyön laajentavan huomattavasti Helsingin merkitystä kauppapaikkana.

Toki tavoitteena on "liukua" Frankfurtin kautta vieläkin laajempaan yhteistyöverkostoon. Selvänä nimittäin pidetään, että Euroopassa tarvitaan entistä laajempia yhteistyökuvioita, jos tarkoitus

on pärjätä kisassa amerikkalaisten kanssa. Euroopassa on 50-60 eri organisaatiota, kun Yhdysvalloissa on alle tusina, Schrey muistutti. Jo viime vuoden lopulla julkistetun aiesopimuksen mukaisesti yhteistyö saksalais-sveitsiläisen Eurexin kanssa alkaa johdannaisilla lokakuussa.

Eurex koottiin viime vuoden lopulla Frankfurtin pörssin eli Deutsche Börsen ja Sveitsin pörssin johdannaiskaupasta.

Lokakuusta lähtien kaikki HEXin tärkeimmät johdannaiset tulevat kaikkien Eurexin jäsenten myytäväksi. Vastaavasti HEXin nykyiset jäsenet pääsevät kauppamaan Eurexin johdannaisia. Tarjonta siis moninkertaistuu, minkä Schrey sanoo vahvistavan HEXin asemaa.

Tämän uskotaan houkuttelevan mukaan myös toimijoita muista Pohjoismaista. Schreyn mukaan HEX tekee aktiivisesti töitä pohjoismaisten välittäjien mukaan saamiseksi. Myöhemmin mukaan tulevat osakkeet.

Pohjoismainen indeksin supistuu

Myös Eurexin kanssa viritelty avaus pohjoismaisen osakeindeksistä etenee, joskin mukaan otettavien yritysten määrä on laskemassa 40:stä 30 suurimpaan yritykseen.

Schreyn mukaan tällä ei ole juuri vaikutusta indeksin kattavuuteen, vaikka norjalaisyritysten määrä tippuukin neljästä yhteen.

Screyn mukaan yhä edelleen neuvotellaan siitä, kuka uuden indeksin laskee ja ylläpitää. Indeksiin perustuvien johdannaisten listaus pitäisi alkaa syksyllä.

HEXistä tuotemerkki

HEX-konsernin uusi liikemerkki julkistettiin keskiviikkona. Vihreän suorakulmion sisällä on valkoisella kirjoitettuna HEX. Konsernin neljä tytäryhtiötä liittävät merkkiin markkinointinimensä.

Pörssin, arvopaperikeskuksen ja arvo-osuuskeskuksen lisäksi neljänneksi tulee tekniikasta vastaava yritys. Se on vielä rakenteilla.

Apulaisjohtaja Jari Mether kertoi, että HEXistä on tarkoitus tehdä "brandi" eli tuotemerkki. Konsernin toimitusjohtaja on Juhani Erma.

STT-IA
21.5.1999


TALOUS -SIVULLE