Intian lasten oloissa yhä parantamisen varaaLapsikuolleisuus on laskenut Intiassa merkittävästi vuosien mittaan, mutta YK:n lastenjärjestöllä Unicefilla on yhä kaikkein laajin ohjelma juuri Intiassa, lastenjärjestön edustaja kertoi tiistaina.


Unicef ja Intian hallitus viimeistelivät äskettäin 300 miljoonan dollarin ohjelman Intiaa varten vuosille 1999-2002.

Vuonna 1960 Intiassa kuoli 236 lasta tuhannesta ennen viiden vuoden ikää. Vuonna 1997 luku oli laskenut 108:aan. Intian lapsikuolemat ovat kuitenkin yhä neljännes koko maailman lapsikuolemista, sillä maassa on lähes miljardi asukasta.

- Tilanne on parantunut (Intiassa) valtavasti vuosien mittaan, siitä ei ole epäilystä, Unicefin Intian-edustaja Alan Court sanoi tiistaina.

Hänen mukaansa ongelmia on silti jäljellä ja uusia ilmaantuu. Lapsikuolleisuuden lisäksi Court mainitsi lapsityövoiman käytön ja koulunkäynnin keskeyttämisen, joka tytöillä on yleisempää kuin pojilla. Näihin ongelmiin aiotaan Courtin mukaan pureutua uudessa ohjelmassa.

Noin 40 prosenttia maailman kaikista lapsityöläisistä ja 33 prosenttia lukutaidottomista naisista on Intiassa, Court kertoi.

Kun Unicef aloitti ohjelmansa Intiassa 50 vuotta sitten, järjestön aika kului sairauksien kuriinsaamisessa ja ruuan jakelussa.

Tuoreimmissa ohjelmissa painopiste on lasten oikeuksissa ja naisten auttamisessa maaseutualueilla niin, että naiset voisivat synnyttää terveitä lapsia.

STT-IA
21.5.1999


ULKOMAAT -SIVULLE