Vaalit kirvelevä tappio kansallismielisille ja Suur-Israelin tavoittelijoille

Poliittinen kartta muuttui kertaheitolla Israelissa



Rajut muutoksen tuulet puhalsivat Israelin kansallismielisten leirissä tämän viikon vaaleissa. Kirvelevän tappion kärsivät niin aiempi mahtipuolue Likud kuin legendaarisen pääministerin Menachem Beginin poika Benny Begin, entinen armeijan komentaja Rafael Eitan ja entinen sotasankari ja turvallisuusministeri Avigdor Kahalani.


Poliittisiin haukkoihin lukeutuva Benny Begin ilmoitti jättävänsä politiikan puolueensa heikon menestyksen vuoksi.

- Juttelin erään kansallismielisen leirin veteraanin kanssa, ja hän sanoi, ettei meitä ole enää monta jäljellä - olemme lähestulkoon uhanalainen laji, Benny Begin kommentoi kansallismielisten murskatappiota.

Beginin Kansallinen liitto pettyi perin pohjin saatuaan vaaleissa vain neljä paikkaa 120-jäseniseen knessetiin. Puoluetta oli aikoinaan perustamassa yhdeksän kansanedustajaa, joiden päätavoitteena oli lopettaa Länsirannan alueluovutukset palestiinalaisille.

Kansallismielisten ja oikeiston sijaan vaaleissa menestyvät tällä kertaa eri etnisiä ryhmiä edustavat puolueet sekä uskonnolliset puolueet.

Reaalipolitiikan voitto

Poliittisten tarkkailijoiden mukaan vaalitulokseen vaikutti suuresti myös se, että yhä useammat israelilaiset ymmärtävät nyt mikä on käytännössä mahdollista ja mikä ei: maa-alueiden vaihtaminen rauhaan tuntuu realistisemmalta vaihtoehdolta kuin kiihkomielisten puheet "Suur-Israelin" luomisesta.

- Olemme siirtyneet askelen vasemmalle intifadan (palestiinalaisten kansannousun) jälkeen, sanoo Bar-Ilanin yliopiston poliittinen tutkija Asher Cohen. Intifada puhkesi 1987 ja päättyi Oslon sopimusten solmimiseen 1993.

- Mielipidetiedustelut ovat osoittaneet, että israelilaisten suuri enemmistö kannattaa Oslon prosessia, Cohen huomauttaa. Benjamin Netanyahun Likud-puolueen paikkamäärä romahti maanantain vaaleissa 32:sta 19:ään.

Likudin hylkäsi mm. yksi sen tärkeimmistä kannattajaryhmistä: työväenluokkaa edustavat sefardijuutalaiset, joiden juuret ovat arabiankielisissä maissa. He äänestivät nyt sankoin joukoin ääriuskonnollista Shas-puoluetta.

Shas, joka on aina ollut kiinnostuneempi uskonnollisten laitostensa rahoituksesta kuin turvallisuuskysymyksistä, sai knessetiin peräti 17 paikkaa eli vain kaksi Likudia vähemmän.

STT-IA
21.5.1999


ULKOMAAT -SIVULLE