Japanin pankit edelleen tappion tielläPerjantai oli synkkä päivä Japanin pankkialalla, kun suuret liikepankit julkaisivat maaliskuun lopussa päättyneen tilivuoden tuloksiaan. Miljardien markkojen lainatappiot vetivät pankkien tulokset pitkälle miinukselle.


Tokio-Mitsubishi -pankki saattoi iloita suhteellisen hyvästä tuloksesta, kuitenkin vain verrattuna muihin pankkeihin, joilla meni vielä huonommin. Tokio-Mitsubishi oli nimittäin ainoita, joiden liiketappio ei moninkertaistunut, vaan jopa pieneni hieman edellisestä vuodesta.

Tokio-Mitsubishi oli myös ainoa pankki, joka ei ottanut maaliskuussa vastaan pankeille tarjottua julkista apua, vaan hankki rahoitusta osakeannilla ja omaisuuden myynnillä.

Toisin kävi esimerkiksi Dai-Ichi Kangyolle, joka teki ennätystappiota 20 miljardia markkaa, kuusi kertaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Myös Sakura-pankki viisinkertaisti tappionsa.

Ainoa hyvä uutinen Japanin pankkialalla oli se, että amerikkalainen luokituslaitos Moody's paransi Yasuda-pankin luokitusta keskiryhmään, parannuksen toi fuusio Fuji-pankin kanssa. Yasuda ja Fuji muodostavat yhdessä Japanin toisiksi suurimman pankin.

Tappioita julkistaneet pankit olivat lähes järjestään luottavaisia tulevaisuuden suhteen, koska ne ovat mielestään nyt saaneet kymmenen vuotta myllynkivenä kaulassa roikkuneet tappiolliset lainat kuriin.

Markkinat odottelivat kuitenkin lisää huonoja uutisia. Tappiollisten lainojen pelättiin jälleen lisääntyvän, jos talouslama Japanissa jatkuu.

Myös sveitsiläinen Credit Suisse kantoi kortensa Japanin huonojen pankkiuutisten kekoon.

Pankki ilmoitti ryhtyneensä kuritoimenpiteisiin kahta Tokion-osastonsa työntekijää vastaan, jotka olivat yrittäneet häiritä Japanin rahoitustarkastuskeskuksen tekemää tarkastusta. Heidän oletetaan yrittäneen peitellä Japanin pankkilakien vastaista toimintaa.

STT-IA
21.5.1999


TALOUS -SIVULLE