Kokoomus tosissaan presidenttikilpaanKokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz pitää täysin realistisena kokoomuslaisen presidentin valitsemista seuraavissa vaaleissa.


- Tälle tavoitteelle alistamme niin aikataulumme kuin ehdokasasettelummekin, Zyskowicz ilmoitti perjantaina alkaneessa kokoomuksen puoluekokouksessa Jyväskylässä.

Hän luonnehti lisäksi porvarihallitusta täysin oikeaksi ja toimivaksi vaihtoehdoksi. Kokoomuksen ja keskustan varaan rakentuva hallitus on hänen mielestään hyvinkin mahdollinen, jos seuraavissakin eduskuntavaaleissa porvarillisten puolueiden voittokulku ja vasemmiston alamäki jatkuvat.

Zyskowicz viittasi keskustan varapuheenjohtajan Seppo Kääriäisen puheisiin siitä, että keskustan on päästävä irti "punamullan harhasta", jossa se on "elänyt vähintään kymmenen vuotta".

Zyskowicz huomautti kuitenkin, että "reilu ja konstailematon porvariyhteistyö" edellyttää keskustalta valmiutta tarkastella kriittisesti omaa nykyistä toimintakulttuuriaan.

Kokoomus on lykännyt presidenttiehdokkaansa valinnan syksyyn. Jyväskylän kolmipäiväisessä kokouksessa asia tulee esille vain yhdessä aloitteessa, jossa esitetään puolueen menemistä Elisabeth Rehnin (r.) taakse.

Aloitteen käsittely jäi lauantaiksi, jolloin kokoukseen saapuvan puheenjohtaja Sauli Niinistön odotetaan lausuvan käsityksensä marssijärjestyksestä.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö valitaan jatkamaan kokoomuksen puheenjohtajana lauantaina, kun kokoomuksen puoluekokous jatkuu toista päivää Jyväskylässä. Niinistölle ei ole asetettu vastaehdokkaita.

Uosukainen yhä suosikki

MTV3:n sunnuntairaportti kysyi puoluekokouksen alla lähes kahdeltasadalta kokoomuksen piirihallitusten jäseneltä kantaa puolueen presidenttiehdokkaaseen. Vastausprosentti oli 56.

Kyselyn mukaan 41 prosenttia haluaa puhemies Riitta Uosukaisen ehdokkaaksi. Vastaavassa kyselyssä vuonna 1997 hänen kannatuksensa oli 76 prosenttia.

Niinistöä kannatti 29 prosenttia, kun kaksi vuotta sitten luku oli 11 prosenttia. Rehnin kannalla oli nyt viisi prosenttia vastaajista.

Puoluekokouksessa sivuttiin perjantaina lyhyesti myös Kosovontilannetta. Ryhmänjohtaja Zyskowicz moitti vasemmistoliiton puheenjohtajaa Suvi-Anne Siimestä NATO:n asettamisesta vastuuseen väkivallasta Balkanilla.

Zyskowicz arvioi, että Suomessa ovat jälleen kerran "tutut vasemmistopiirit poliittisine jälkeläisineen tuomitsemassa vanhasta tottumuksesta USA:n ja NATO:n".

STT-IA
22.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE