Korhonen: Suomen rakennerahoihin 10 prosenttia lisääSuomen EU:lta saamat rakennetuet kasvavat seuraavalla rahoituskaudella noin 10 prosenttia, sanoi alue- ja kuntaministeri Martti Korhonen (vas.) keskiviikkona.


Agenda 2000 -paketti on Korhosen mukaan Suomen kannalta varsin hyvä. Ministeri kertoi Kuntaliiton järjestämässä seminaarissa keskiviikkona, että Suomelle on tämän hetkisten tietojen mukaan luvassa noin 2,1 miljardia euroa (12,5 miljardia markkaa) vuosina 2000-06.

Luvusta puuttuvat vielä maaseutupoliittiset toimenpiteet, jotka maksetaan EU:n maatalousbudjetista.

Suomen saamaa tukea kasvattaa muun muassa se, että maatalouden luonnonhaitta- eli LFA-tuki rahoitetaan jatkossa kokonaan maatalousbudjetin puolelta. Tällä kaudelta se on maksettu osin 6-alueen aluetuista.

Korkeimman tuen alue, tavoite 1, sisältää Itä-Suomen, Lapin sekä ne Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Keski-Suomen osat, jotka ovat nykyisin tavoite 6:ssa mukana. Näille alueille on luvassa yhteensä 913 miljoonaa euroa, eli 5,4 miljardia markkaa.

Sen sijaan Suomen tavoite 2-alueet ovat vielä määrittelemättä. Korhosen mukaan kansallinen esitys alueista valmistuu lähiviikkoina, ja komissio vahvistaa sen syksyllä.

Alueet saavat EU:lta yhteensä 459 miljoonaa euroa eli 2,7 miljardia markkaa. Lisäksi tulee vielä maatalousrahaston osuus, jonka koko ratkeaa lähiaikoina. Aluetuista pois jätettäville alueille annetaan siirtymäkauden tukea 30 miljoonaa euroa.

Tavoite 3:n rahoitus jäi Korhosen mukaan Suomen tavoittelemaa alhaisemmaksi. Ohjelma toimii koko maassa, ja sitä käytetään koulutukseen ja työllisyyshankkeisiin. Rahaa on 403 miljoonaa euroa, eli 2,4 miljardia markkaa.

STT-IA
21.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE