Yhdysvallat: Ainakin 5 000 ihmistä surmattu KosovossaAinakin 5 000 ihmistä on surmattu Kosovossa 75 kylässä, sanoi yhdysvaltalainen sotarikoksia käsittelevä virkamies David Scheffer tiistaina. Luvut on koottu Kosovosta paenneiden ihmisten kertomuksista. Scheffer arveli surmattujen määrän olevan tuotakin suurempi.


Arviolta 225 000 kosovolaismiehen olinpaikkaa ei tiedetä. Scheffer tähdensi tiedotustilaisuudessa Brysselissä, ettei se kuitenkaan merkitse, että heidät kaikki olisi surmattu.

Scheffer toisti syytteet, joiden mukaan serbit tekevät etnistä puhdistusta Kosovossa ja käyttävät pakolaisia ihmiskilpinä. Hän jatkoi, että Kosovossa on meneillään hallituksen suunnittelema kampanja kansanosan eliminoimiseksi joko karkotuksin tai surmaamalla.

Scheffer kävi keskiviikkona Haagissa toimivassa entisen Jugoslavian alueen sotarikoksia tutkivassa kansainvälisessä tuomioistuimessa. Tuolla YK:n päätöksellä perustetulla tuomioistuimella on hänen mukaansa kiistämätön tuomiovalta Kosovossa tapahtuneisiin sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Monet sadoistatuhansista Kosovosta paenneista ovat kertoneet Jugoslavian joukkojen ja erikoispoliisin polttaneen järjestelmällisesti kyliä, raiskanneen naisia ja tappaneen miehiä.

NATO arvioi viime torstaina, että noin 590 000 kodeistaan häädettyä ihmistä on Kosovossa ilman suojaa serbien poltetun maan taktiikan jäljiltä.

NATO toistaa syytöksiään pakolaisten käyttämisestä ihmiskilpinä, varsinkin Korisan kylän pommituksen jälkeen. Tuolloin kuoli 87 siviiliä, kun NATO pommitti omien sanojensa mukaan serbien sotilasleiriä.

Pakolaiset ovat lisäksi kertoneet, että serbit ottavat kosovolaisia serbiajoneuvojen kilviksi rakennusten ympärille eri puolilla Kosovoa, jatkoi Scheffer.

Yhdysvaltain saamien tietojen mukaan serbijoukot ovat asettaneet murhattujen siviilien ruumiita paikkoihin, joihin NATO:n koneet ovat iskeneet. Lisäksi serbijoukot ovat peittäneet ajoneuvojaan kansainvälisten järjestöjen suojapeitteillä.

Scheffer sanoi, että amerikkalaiset oikeuslääketieteen edustajat osallistuvat mahdolliseen kansainväliseen rauhanturvajoukkoon kootakseen aineistoa sotarikoksista.

Joukkohautoja hävitetään?

NATO:n tiedottaja Jamie Shea kertoi puolestaan tiistaina, että serbijoukot ovat alkaneet kaivaa albaanien ruumiita joukkohaudoista peittääkseen todisteita, joita voitaisiin käyttää myöhemmin sotarikosoikeudenkäynneissä.

Se osoittaa Shean mukaan, että Jugoslavia suhtautuu vakavasti kansainvälisen yhteisön aikeeseen saattaa oikeuden eteen ne, jotka ovat vastuussa surmaamisesta, raiskauksista ja muista rikoksista.

Shea sanoi NATO:n havainneen, että ruumiita on alettu kaivaa kahden kaupungin, Glogovacin ja Lipjanin, lähellä sijaitsevista joukkohaudoista.

STT-IA
21.5.1999


ULKOMAAT -SIVULLE