Kallis uskoo kristillisten omaan presidenttiehdokkaaseen

Kristillinen liitto pitää vanhan nimensä



Suomen kristillinen liitto säilyttää vanhan nimensä. Päätös tehtiin kristillisten puoluekokouksessa Lappeenrannassa äänestyksen jälkeen luvuin 159-112. Vaikka selvä enemmistö kannatti nimenmuutosta, se ei riittänyt vaadittuun kahden kolmasosan määräenemmistöön.


Kokous hylkäsi näin puoluejohdon voimakkaasti tukeman ehdotuksen nimen vaihtamisesta Kristillisdemokraateiksi. Nimen uudistaminen tyrmättiin täysin edellisessä puoluekokouksessa kaksi vuotta sitten.

Puoluekokouksen pääkysymykseksi noussut nimenvaihto aiheutti kiivasta keskustelua puolueväen piirissä; perjantaina käynnistyneeseen yleiskeskusteluun pyydettiin vielä lauantaina yli 80 puheenvuoroa.

Puolueen puheenjohtaja Bjarne Kallis piti tulosta pettymyksenä, vaikka ei katsonut kärsineensä arvovaltatappiota.
- Onhan tässä tiettyä epäjohdonmukaisuutta, kun johdon linjaa ei tueta, mutta johtoa tuetaan.

Kallis valittiin kokouksessa yksimielisesti ilman vastaehdokkaita puolueen johtoon. Hän oli vakuuttunut siitä, että puolueen nimi vaihtuu myöhemmin, ja asia voi olla uudelleen esillä jo syksyn ylimääräisessä puoluekokouksessa tai viimeistään seuraavalla vaalikaudella.

Nyt hanke sai alkunsa Hämeen piirijärjestöstä, jonka aloitteessa uudeksi nimeksi ehdotettiin joko Suomen kristillisdemokraatit tai Suomen kristillinen kansanpuolue.

Puolueen johto säilyi muuttumattomana. Myöskään varapuheenjohtaja Leea Hiltuselle ei ilmaantunut haastajia.

Neljä vuotta kolmantena puheenjohtajana ollut Mika Ebeling joutui kuitenkin kisailemaan jatkosta kansanedustaja Kari Kärkkäisen kanssa. Helsinkiläinen Ebeling voitti Varkaudesta kotoisin olevan Kärkkäisen lopulta äänin 150-110.

SKDL ei houkutellut kokousväkeä

Vaikka kristillisten puoluehallitus, puoluejohto ja piirien puheenjohtajat olivat asettuneet kannattamaan nimenmuutosta, kokousväen joukossa vastustus oli laajaa. Puheenvuoroissa ihmeteltiin mitä vikaa vanhassa ja hyväksi havaitussa nimessä on. Uuden nimen pelättiin tuovan mukanaan kristillisille perusarvoille vieraita ulkomaisia aineksia.

Demokratia tuo monien mieleen sosialismin. Yksi nimivaihtoehdoista, Suomen kristillisdemokraattinen liitto, voitaisiin lyhentää SKDL.

Muutosta kannattaneiden mielestä uusi nimi kuvaisi paremmin sitä, että kysymyksessä on poliittinen puolue. Puoluejohto korosti painokkaasti, että kansainvälisempi nimi ei muuta puolueen linjaa. Kalliksen mukaan juuri nimenmuutoksen avulla puolueella olisi mahdollisuus saavuttaa huomattava kasvu.

- Puolueen kannatus on jatkuvasti kasvanut ja linja kirkastunut. Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen mukaan kristillisten potentiaalinen kannatus on kasvanut 12 prosenttiin, Kallis sanoi.

Puolueen periaatteellista toimintasuunnitelmaa lauantaina esitellyt puoluesihteeri Milla Kalliomaa sanoi kristillisdemokraattien olevan luonnollinen nimi puolueelle, jonka juuret ovat kristillisyydessä ja demokratiassa.

- Nimikysymys nostatti kuitenkin erittäin tärkeän ideologisen keskustelun puolueessa, Kalliomaa kiitteli.

Kristityn vastuu -lehdessä ja eurovaalikampanjassa kristillisdemokratia on ollut vahvasti esillä.

Äänestyksissä tehtiin ensin valinta nimien Suomen kristillisdemokraattinen liitto ja Kristillinen kansanpuolue välillä.

Jälkimmäisen voitettua äänin 125-120, se joutui vastakkain Kristillisdemokraatit -nimen kanssa. Jälkimmäinen voitti luvuin 170-102. Lopullinen valinta tehtiin vanhan Suomen kristillinen liitto ja Kristillisdemokraatit -nimien väillä.

Hallitus sorsii eläkeläisiä

Puoluekokous hyväksyi lauantaina julkilausuman, jossa arvostellaan etenkin hallituksen eläkeläispolitiikkaa. Puolue muistuttaa, että eläke on työvuosien aikana karttunut henkilökohtainen varallisuusoikeus, samoin kuin eläkkeen indeksikorotus. Yli 65-vuotiaiden taitettu indeksi on kristillisten mielestä ikäsyrjintää.

Hallituksen synneiksi luetaan myös kansaneläkkeen pohjaosan leikkaaminen ja työkyvyttömyyseläkeläisen leikattu lapsikorotus.

Kunnallisverotuksen ansiotulovähennystä puolue epäilee epäoikeudenmukaiseksi. Tämä siksi, että eläkeläiset, äitiyspäivärahaa saavat ja työttömät eivät sitä saa, mutta joutuvat maksamaan vähennykset esimerkiksi korotettuina sosiaali- ja terveydenhuollon maksuina ja kiinteistöveroina.

Kallis uskoo kristillisten omaan presidenttiehdokkaaseen

Suomen kristillisen liiton puheenjohtaja Bjarne Kallis uskoo puolueensa asettavan presidentinvaaleihin oman ehdokkaansa.

Perjantaina SKL:n puoluekokouksen avauspuheessa Kallis piti parhaana vaihtoehtona tukea yhteistä ehdokasta kokoomuksen ja keskustan kanssa, jolloin ehdokkaan läpimenoon olisi hyvät mahdollisuudet. Oma ehdokas olisi toiseksi paras vaihtoehto.

Lauantaina Kallis piti todennäköisenä, että puolue joutuu asettamaan oman ehdokkaan.

Hän sanoi käyneensä kahdenvälisiä keskusteluja jo kolmen ehdokkaan kanssa.
- Yksi kieltäytyi kauniisti, ja toinen, vakavasti otettava ehdokas ilmoittaa päätöksestään ennen juhannusta, Kallis kertoi.

Puolue päätti perjantaina siirtää päätöksensä presidentinvaaliin osallistumisesta syksyllä järjestettävän ylimääräisen puoluekokouksen päätettäväksi.

STT-IA
22.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE