Kuwaitin naiset saavat äänioikeuden vuonna 2003Kuwaitin hallitus hyväksyi viime sunnuntaina lakiesityksen, joka antaa Kuwaitin naisille äänioikeuden vuonna 2003. Tuolloin he voivat myös asettua ehdolle vaaleissa.


Kuwait on ainoa Persianlahden arabimaa, jossa on vaaleilla valittu parlamentti. Naisten osuus maan 800 000 asukkaasta on noin puolet. Työvoimasta naisten osuus on 30 prosenttia.

Kuwaitissa on parlamenttivaalit heinäkuussa. Uuden parlamentin on vielä hyväksyttävä esitys naisten äänioikeudesta ja vaalikelpoisuudesta ennen kuin uusi laki tulee voimaan.

Esitys poliittisten oikeuksien myöntämisestä naisille tuli Kuwaitin hallitsijalta emiiriltä. Sheikki Jaber al-Ahmad al-Sabahin mukaan päätös syntyi "kunnioituksesta kuwaitilaisten naisten tehokkaaseen ja tärkeään työhön yhteiskunnassa".

Valtiotieteen professori ja naisasianainen Masoumah al-Mubarak piti hallituksen päätöstä voittona ihmisoikeuksille ja demokratialle.
- Tämä on suuri saavutus naisille, jotka ovat pitkään ja uutterasti tehneet työtä saadakseen täydet poliittiset oikeudet, hän sanoi.

- Tuntuu kuin olisimme päässeet maaliin maratonjuoksussa. Olen äärimmäisen tyytyväinen ja tunnen myös omanarvontuntoa, joka syntyy tasa-arvoisuudesta.

Vaikka Kuwaitin naisilla ei ole ollut äänioikeutta, heillä on keskeinen osa maan talouselämässä. Myös suurin osa opettajista ja opiskelijoista on naisia. Vuonna 1997 Kuwaitin yliopistosta valmistuneista peräti 70 prosenttia oli naisia.

STT-IA
21.5.1999


ULKOMAAT -SIVULLE