Lahden käräjäoikeus hylkäsi kokoomusosastojen kanteetTurha rähinöinti tuli kalliiksi kokoomuksen kahdelle lahtelaiselle jäsenjärjestölle sekä niiden asiamiehelle, valtuutettu Pentti Heikkuriselle.


Kaikki kolme joutuvat yhdessä maksamaan yli 20 000 markan oikeudenkäyntikulut kunnallisjärjestön syyskokouksen laillisuutta koskeneesta jutusta, jonka he hävisivät tiistaina Lahden käräjäoikeudessa.

Laamanni Ilkka Tuomola totesi kokoomuksen kunnallisjärjestön syyskokouksen sujuneen sääntöjen mukaisesti, kun Yrittäjien Kokoomukselta ja Vesijärven Kokoomukselta evättiin äänioikeus jäsenmaksurästien takia.

Kahden osaston kannalla ei olisi ollut käytännön merkitystä, sillä esimerkiksi puheenjohtaja valittiin äänin 12-3.

Kokoomuksen kunnallisjärjestöä edustanut asianajaja Osmo Mäkinen sanoo, että kululasku viedään tarvittaessa ulosottoon.

Mäkiselle juttu oli henkilökohtaisestikin läheinen, sillä hän johti puhetta kiistanalaisessa syyskokouksessa. Hän on aiemmin toiminut koko kunnallisjärjestön puheenjohtajana.

Asiamiehelle lasku

Oikeuden päätöksessä on harvinaista se, että vastaajan kululaskua joutuu jakamaan myös kantajien asiamies Pentti Heikkurinen, joka on viimeksi saavuttanut kuuluisuutta Lahden markkinointiviestintäkonseptin laatijana.

Oikeuden mielestä mies oli ryhtynyt ajamaan aiheetonta juttua.
- Heikkurinen olisi voinut selvittää asian soittamalla kokoomuksen puoluetoimistoon, opasti laamanni Tuomola.

Puolueosastot myönsivät jäsenmaksurästit. Niiden mielestä maksutilanne ei kuulunut kunnallisjärjestölle, vaan puolueelle.

Kokoomuksen vt. tiedotuspäällikkö Ilpo Kiuru ja Etelä-Hämeen piirin toiminnanjohtaja Jussi Kökkö todistivat oikeudessa, että puolueeseen liittyessään jäsenjärjestöt sitoutuvat noudattamaan sääntöjä ja että velvollisuudet koskevat kaikkia puoluetoiminnan tasoja.

Jäsenmaksutilanne tarkastetaan myös puoluekokouksen valtakirjojen vastaanotossa.

STT-IA
25.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE