Leonian Uotila: Asuntojen hintakuplaa ei oleLeonia-pankin ekonomisti Lauri Uotila katsoo, että puheet asuntojen hintakuplasta ovat tällä hetkellä perusteettomia.


Hänen mielestään asuntojen yleistä hintojen romahdusta on turha pelätä ainakaan muutamaan vuoteen, sillä tilanne asuntomarkkinoilla on nyt oleellisesti erilainen kuin tämän vuosikymmenen alussa.

Silloin pilviin nousseet asuntojen hinnat syöksyivät hurjaan laskuun koko kansantalouden romahdettua. Monet pelkäävät, että sama on edessä parin viime vuoden hintojen nousun jälkeen.

Uotila tähdensi tiistaina Helsingissä, että esimerkiksi kotitalouksien velkaantuminen on täysin toista luokkaa kuin tämän vuosikymmenen alussa. Myös mm. asuntojen reaalihinnat ovat edelleen selvästi alhaisemmalla tasolla kuin asuntokaupan hulluina vuosina.

Edes asuntoluottojen hurja lisäys ei saa ekonomistia säikähtämään, sillä lisäyksestä huolimatta koko asuntoluottokanta on edelleen kaukana huippuvuosista.

Shokkeja ei ole näkyvissä

Ja mikä tärkeintä, Uotilan mukaan nyt ei ole nähtävillä koko kansantaloutta ravistelevia suuria shokkeja kuten 90-luvun alussa. Näitä olivat mm. tuotannon tuntuva lasku, työttömyyden räjähdysmäinen kasvu ja korkojen huima nousu.

Hänen mielestään esimerkiksi Yhdysvaltojen keskuspankin mahdollinen päätös nostaa korkojaan ei vaikuttaisi nykyiseen tilanteeseen suuresti, sillä sieltäkään ei ole luvassa suuria korotuksia eikä muutos vaikuta Euroopassa aivan täydellä teholla.

Koron noston todennäköisyyttä hän ei suostunut ennakoimaan.

Uotilan mukaan Suomen kaltaiselle reuna-alueelle uusi euroalue tuo vakautta korkosokkeja vastaan. 1990-luvun alussa Suomi joutui puolustamaan valuuttaansa koroilla.

Huippuvuosina suomalaisilta kotitalouksilta meni korkoihin noin 10 prosenttia käytettävissä olevista tuloista. Nyt korot vievät noin 3,5 prosenttia, hän kuvasi mittavaa eroa.

Hänen mukaansa kaikkinensa nykyinen tilanne on niin erilainen kuin 1990-luvun alussa, että hän katsoi voivansa "vakavalla naamalla" väittää, ettei asuntojen hinnoissa ole ilmaa.

STT-IA
21.5.1999


TALOUS -SIVULLE