Viikon varrelta - ulkomaisia talousuutisia lyhyesti


Hämäläinen: Euron menestys riippuu maiden hallituksista

Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsen Sirkka Hämäläinen muistutti jälleen kerran Euroopan yhteisen valuutan menestyksen riippuvan pitkällä aikavälillä ratkaisevasti euro-maiden hallitusten päättäväisyydestä pitää kiinni tiukasta budjettikurista ja huolehtia tarvittavista rakenteellisista muutoksista.

Hämäläinen esitti näkemyksiään perjantaina Helsingissä eurooppalaisten pankkien korkeimman johdon keskustelufoorumissa. Vuonna 1951 perustettu Institut International d'Etudes Bancaires kokoontuu kahdesti vuodessa eri Euroopan kaupungeissa. Helsingin kokoukseen osallistui noin 40 pankkiiria.

Hämäläisen mukaan vielä on ennenaikaista vetää johtopäätöksiä euron pitkän aikavälin menestyksestä tai sen merkityksestä kansainvälisessä rahoitusjärjestelmässä. Hänen mukaansa on kuitenkin selvää, että euron merkitys tulee vain vahvistumaan, vaikka esimerkiksi euro-jeni -kauppa on lähtenyt yllättävän hitaasti liikkeelle.

Hänen arvionsa mukaan osasyy tähän voi olla yleiset talousvaikeudet Aasiassa. Tällaisissa oloissa uuteen valuuttaan voidaan suhtautua varauksellisesti, kun sijoituspäätösten tueksi ei ole historiallista tietoa.

Puheessaan Hämäläinen toivoi, että eurooppalaisten pankkien omistajat pystyvät reagoimaan riittävän nopeasti nähtävillä olevaan pankkialan erikoistumiseen ja muuttumiseen entistä suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Hämäläinen sanoi, että Euroopassa on nähty vasta alan rakennemuutoksen alku. Euro-alueella on edelleen miltei 10 000 luottolaitosta.


Svenska Dagbladet: Ruotsin tuotanto kasvaa nopeimpien joukossa

Yhdysvaltojen työministeriön tilastojen mukaan Ruotsin tuottavuuden kasvu on ollut yksi nopeimmista johtavissa teollisuusmaissa, kirjoitti Svenska Dagbladet -lehti perjantaina.

Ruotsalainen tuottavuus kasvoi 6,5 prosenttia vuodesta 1996 vuoteen 1997. Tärkeistä teollisuusmaista vain Ranskassa kasvu oli nopeampaa. Ranskassa tuotanto kasvoi 6,8 prosenttia.

Tuotanto kasvoi samaan aikaan myös muissa maissa, esimerkiksi Belgiassa 6,1 prosenttia ja Yhdysvalloissa 4,2 prosenttia. Norjassa ja Britanniassa kasvu jäi vaivaiseen puoleen prosenttiin.

Jopa kulukehitys sujuu tilaston mukaan hyvin ruotsalaiselta teollisuudelta. Palkkakustannukset laskivat kyseisellä aikavälillä 2,1 prosenttia työtuntia ja tuotettua yksikköä kohti.


Persson uskoo Ruotsin talouteen

Pääministeri Göran Persson sanoi keskiviikkona, ettei yllättyisi, vaikka Ruotsin talous kasvaisi ensi vuonna jopa 3,5-4 prosentin vauhtia. Perssonin arvio on huomattavasti optimistisempi kuin virallinen ennuste, jonka mukaan Ruotsin talouskasvu jää ensi vuonna 2,6 prosenttiin.

Persson antoi epäsuorasti myös ymmärtää, että Ruotsin hallitus saattaa hyvinkin olla valmis tuntuviin veronkevennyksiin ensi vuonna.
- Ekonomistit ovat varoittaneet veronkevennyksistä, mutta en usko sen olevan oikea analyysi, Persson sanoi.

Kysymykseen siitä, millä alueilla verotusta voitaisiin tarkistaa, Persson vastasi kaikkien vaihtoehtojen olevan avoinna.

Persson esitti arvionsa Halmstadissa, missä hän kävi vihkimässä Getinge AB:n uuden tuotantolaitoksen. Useista muita ruotsalaisyrityksistä poiketen Getinge on siirtänyt tuotantoa ulkomailta takaisin Ruotsiin, ja Persson hehkutti tilaisuudessa laajasti Ruotsin kilpailukykyä yritysten sijaintipaikkana.


Ruotsin työttömyys vuoden 1992 tasolla

Ruotsin työttömien joukko on pienentynyt vuodessa 48 000 ihmisellä 225 000 työttömään, eli 5,3 prosenttiin työikäisistä. Ruotsin Tilastollinen keskusvirasto julkisti huhtikuun työttömyysluvut keskiviikkona.

Ruotsin työttömyys oli viimeksi näin alhaalla kesällä 1992, mutta edelleen ollaan kaukana aivan 1990-luvun alun hyvästä työllisyydestä. Työllisyys on lisääntynyt Ruotsissa erityisesti yksityisellä sektorilla ja vakituisina työpaikkoina. Miehistä työttömänä on yhä 6,3 prosenttia ja naisista 4,3 prosenttia.


Seksikaupan pörssiura alkoi lupaavasti

Frankfurtin pörssin arkea piristi keskiviikkona Beate Uhsen listautuminen pörssiin. Toukokuun 27. päivästä alkaen yritys on ensimmäinen ja ainoa eurooppalainen seksiyritys pörssilistoilla. Pörssilistautumista juhlistaakseen yhtiön edustajat jakoivat tiedotustilaisuudessa seksilelujen postimyyntiluetteloita ja pikkutuhmia kyniä.

Vuonna 1946 perustettu seksialan yritys herätti heti sijoittajien kiinnostuksen, ja sitä pidetäänkin yhtenä kuumimmista sijoitusmahdollisuuksista nyt pörssissä.

Yhtiön jo kahdeksankymppinen perustaja Beate Rotermund aikoo rahoittaa osakeannilla laajenemisen yhdeksi alan suurimmista yrityksistä maailmassa. Beate Uhsen viime vuoden myynti oli yli 500 miljoonaa Suomen markkaa, ja 98 prosenttia saksalaisista tunnistaa yhtiön nimeltä.


Englannin työttömyys 4,5 prosenttiin

Englannin työttömyys putosi huhtikuussa yllättäen 4,5 prosenttiin. Työttömyysavustuksia hakevien brittien yhteismäärä pieneni 1,291 miljoonaan ihmiseen.

Keskiviikkona julkistetut luvut hämmästyttivät markkinoita, koska työtä vailla olevien oli ennustettu lisääntyvän 6 300:lla. Todellisuudessa heidän määränsä väheni huhtikuussa 17 400:lla.

Englannin kansallinen tilastotoimisto sanoi kuitenkin, että Kansainvälisen työjärjestön ILO:n uudella kolmen kuukauden menetelmällä laskettuna työttömien määrä nousi 24 000:lla 1,82 miljoonaan.


EU:ssa sovittiin kahden vuoden takuusta kestokulutustavaroille

EU:n ministerineuvosto hyväksyi tiistaina lopullisesti direktiivin, jonka mukaan kestokulutustavaroille tulee kahden vuoden takuu viimeistään vuoden 2002 alussa. Sen voimaantulo osuu samaan ajankohtaan kuin eurosetelien ja -kolikkojen käyttöönotto.

Ainakin kahden vuoden takuu on voimassa riippumatta siitä, missä EU-maassa tavara on ostettu.

Kuluttajalla on ensisijaisesti oikeus saada tavara korjatuksi. Erityisehtojen perusteella hän voi vaatia tavaran hinnan laskemista tai ostosopimuksen purkamista.
- Tämä on tärkein kuluttajadirektiivi, mikä milloinkaan on hyväksytty, sillä se koskettaa kaikkia kuluttajia lähes joka päivä, sanoi komissaari Emma Bonino.

Ainakin Itävallan, Saksan, Kreikan, Portugalin ja Espanjan on muutettava lainsäädäntöään, koska noiden maiden säännökset sallivat vain puolen vuoden takuun.

EU:n komissio toivoo, että takuumääräysten harmonisointi suojelisi kuluttajia, jotka tekevät ostoksia muissa EU-maissa. Siten se myös tehostaisi Euroopan sisämarkkinoita.


Heikko jeni edullinen Japanille

Heikko jeni auttaa Japanin taloutta toipumaan, totesi Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n toimitusjohtaja Michel Camdessus tiistaina Tokiossa.

Camdessuksen mielestä heikko jeni on lyhyellä aikavälillä hyväksi maan taloudelle, ja valuutan arvo on tällä hetkellä suunnilleen siinä missä pitääkin. Jenin nopea arvonnousu saattaisi suistaa Japanin talouden pois toipumisraiteilta.


Saksassa edessä miljardisäästöjä

Saksan valtiovarainministeri Hans Eichel haluaa saada hallituskumppaninsa sitoutumaan voimakkaisiin leikkauksiin vuodelle 2000.

Eichelin mielestä Saksan julkistaloudessa on ensi vuonna lähes 100 miljardin Suomen markan remontin tarve ja vuonna 2003 aukko kasvaisi jo 150 miljardiin markkaan. Liittovaltion rahatilanne on dramaattinen, ja vakautus on paras toteuttaa säästämällä, totesi Eichel uutistoimisto DPA:lle maanantaina.

Eichelin leikkauslistalla on muun muassa 40 miljardin markan säästö työ- ja sosiaaliministeriön alalla ja noin kymmenen miljardin säästö puolustuksessa. Saksan julkistalouden arvo on yhteensä noin 1 500 miljardia Suomen markkaa.


Maailmanpankki: Kolme valuuttaa hallitsee taloutta 2010

Viimeistään vuonna 2010 maailman taloutta hallitsee kolme valuuttaa euro, dollari ja jokin aasialainen raha, sanoi Maailmanpankin varatoimitusjohtaja Shahid Burki maanantaina Madridissa. Aasian rahayksiköistä hallitsevaksi voisi nousta Japanin jeni tai Kiinan juan.

Burki varoitti Latinalaisen Amerikan maita ottamasta Yhdysvaltojen dollaria maksuvälineeksi. Niiden kannattaisi Burkin mielestä ennemmin sovittaa valuuttansa yhteen esikuvanaan Euroopan yhteinen valuutta.

Koonnut: IA
21.5.1999


TALOUS -SIVULLE