Lehti: NATO harkitsee pommitustaukoa

Ahtisaari arvioi ensi viikon kokousta ratkaisevaksi



Presidentti Martti Ahtisaari arvioi, että ensi keskiviikon Kosovo-neuvottelut Moskovassa ovat melko ratkaisevat sen suhteen, matkustaako hän Belgradiin neuvottelemaan Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin kanssa.


Ahtisaari sanoi perjantaina, ettei hän voi arvioida merkkejä Milosevicin mahdollisesta taipumisesta ennen kuin tapaa tämän.

Ahtisaari palasi perjantaina Moskovasta, jossa hän neuvotteli Kosovon rauhanratkaisun edellytyksistä Venäjän Balkanin lähettilään Viktor Tshernomyrdinin ja Yhdysvaltain varaulkoministerin Strobe Talbottin kanssa. Keskusteluja jatketaan nyt asiantuntijatasolla, ja miehet tapaavat uudelleen keskiviikkona Moskovassa.

Ahtisaari arveli, että keskiviikon neuvottelut ovat melko ratkaisevat sen suhteen, miten Milosevic saadaan mukaan rauhanprosessiin.
- Siinä yhteydessä täytyy myös päättää, voidaanko yhteinen neuvottelumatka mahdollisesti tehdä.

Ahtisaari ei jää toimettomaksi ennen seuraavaa Moskovan kierrostakaan. Lauantaina hän tapaa Ruotsissa YK:n pääsihteerin Kofi Annanin informoidakseen tätä keskusteluista.

Kysymykseen siitä, onko näkyvissä merkkejä Milosevicin taipumisesta lännen vaatimuksiin, Ahtisaari vastasi, ettei voi arvioida sitä ennen kuin on "nokitusten hänen kanssaan".

- Toivon kuitenkin hartaasti, että hän olisi muuttanut kantaansa. Luulen että koko Jugoslavian kansa ansaitsee toivon kipinän paremmasta tulevaisuudesta, presidentti sanoi.

Ahtisaaren mukaan kolmikantaneuvotteluihin osallistuvilta osapuolilta ei ole syytä odottaa myönnytyksiä, vaan neuvottelupaketti on pääosin valmis.
- Paketti on tällaisia yleisiä suuntaviivoja. Nyt täytyy kehitellä sitä, miten niitä toteutetaan ja keskustella toteuttamisesta, hän sanoi.

Paketti perustuu Ahtisaaren mukaan EU:n, NATOn, YK:n pääsihteerin ja G8-ryhmän muotoilemiin kantoihin.
- Nyt sitten katsellaan näitä yksityiskohtia.

Moskovassa käymiään keskusteluja Ahtisaari luonnehti sanomalla, että "tapaamiset vain paranevat siinä mielessä, että kun kolme ihmistä keskustelee näinkin pitkään, niin asiat alkavat selvitä".

- Kyseessä ovat monet hankalat ja vaikeat asiat, joiden ratkaisumalleista kaikki eivät välttämättä ole hirveän ihastuneita, hän sanoi.

Ahtisaaren mukaan hänen ja YK:n Kosovo-lähettilään Carl Bildtin tehtävät eivät ole ristiriidassa. Hän muistutti, että työsarkaa ongelmien selvittelyssä riittää.

Talbott: Keskustelut "riittävän rakentavia"

Yhdysvaltain varaulkoministeri Strobe Talbott luonnehti perjantaina Moskovassa käytyjä Kosovo-keskusteluja "riittävän rakentaviksi", jotta keskustelut voivat jatkua Venäjän pääkaupungissa ensi viikolla.

- Ilmeisesti Viktor Stepanovitsh (Tshernomyrdin) ja me kaksi (Talbott ja presidentti Martti Ahtisaari) olemme sitä mieltä, että prosessia kannattaa jatkaa, Talbott sanoi aamulla toimittajille. Talbottin on määrä lähteä Moskovasta myöhemmin perjantaina.

Lehti: NATO harkitsee pommitustaukoa

Brittilehti Daily Telegraph kertoi perjantaina, että NATO:n johtajat harkitsevat Jugoslavian pommitusten lopettamista jo ennen kuin Jugoslavia on hyväksynyt kaikki sotilasliiton esittämät vaatimukset.

Lehden mukaan NATO "harkitsee vakavasti" Italian pääministerin Massimo D'Aleman ehdotusta pommitusten keskeyttämisestä. Ehdotuksen mukaan ilmaiskut loppuisivat heti kun YK:n Kosovon kriisin ratkaisua koskevasta päätöslauselmaluonnoksesta on päästy sopuun.

Johtavien läntisten teollisuusmaiden ja Venäjän oli määrä jatkaa luonnoksen sorvaamista perjantaina Bonnissa. Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton vakuutti torstaina, ettei NATO tingi Jugoslavialle esitetyistä vaatimuksista.

Myös ulkoministeri Madeleine Albright sanoi perjantaina BBC:n haastattelussa, ettei pommitusten keskeyttäminen hänen tietojensa mukaan ole harkinnassa.

NATO:n päämääräänä on edelleen varmistaa, että pakolaiset voivat palata kotiin, että heitä suojelevat kansainväliset turvallisuusjoukot ja että kaikki serbijoukot vedetään pois Kosovosta.

Albrightin mukaan "monenlaisia ajatuksia" on esitetty, mutta tärkeintä on nyt, että pommitukset tehoavat ja aiheuttavat serbien sotakoneistolle vakavia vaurioita.

STT-IA
21.5.1999


ULKOMAAT -SIVULLE