Valmet-Raumasta tulee MetsoHeinäkuun alussa toimintansa aloittavan Valmet-Rauman uudeksi nimeksi tulee Metso, Valmet ja Rauma kertoivat tiistaina. Valmetin ja Rauman hallitusten ehdottama nimi valittiin henkilökunnalle järjestetyn ideakilpailun ehdotuksista.


Uuden Metso-konsernin pääjohtajaksi nousevan Matti Sundbergin mukaan tavoitteena oli löytää nimi tulevaisuuden yritykselle, jonka menestys pohjautuu pitkiin perinteisiin.

Metson toimitusjohtaja Heikki Hakala puolestaan tähdensi, että täysin uudella nimellä halutaan viestittää uuden yrityksen muutoshalua.

Rauman tiedotusjohtaja Tarja Kivelä lisäsi, että perinteisistä nimistä ei olisi voitu jättää vain toista ja kaksiosaiset nimet ovat harvoin hyviä.
- Ne ovat aika vanhanaikaisia, hän sanoi.

Kivelän mukaan laajoilla selvityksillä varmistettiin, ettei sana metso tarkoita jollakin muulla kielellä jotakin ikävää tai vastenmielistä. Niiden mukaan metso osoittautui hyvin puhtaaksi sanaksi eli se ei ole lainkaan käytössä yleisimmillä kielillä.

Uuden logon on suunnitellut lontoolaistoimisto Luxon Carra. Sen tarkkaa hintaa ei kerrota, mutta Kivelän mukaan suunnittelu tuli edulliseksi, koska nimi oli jo valmiina. Sama yhtiö avusti myös Soneraa, kun se hautasi Tele-nimen.

Metson uusi logo muodostuu ellipsistä, jonka leikkaa kuun sirpin muotoinen kuvio. Kuvioiden leikkauspinta on valkea, ympäröivä osuus on terrakotan ruskea. Logoon liittyvä nimi on kirjoitettu tummanvihreällä.

Uuden nimen käyttöönotto vaatii vielä yhtiökokouksen hyväksymisen. Kaupankäynti uudella nimellä Helsingin ja New Yorkin pörsseissä on tarkoitus aloittaa heinäkuun alussa.

Vielä ei tiedetä varmuudella, saadaanko konsernin Internet-osoitteeksi metso. Kivelän mukaan ei kuitenkaan ole ongelma, jos siihen joudutaan liittämään jokin pieni lisä.

Kolme päätoimialaa

Valmetin ja Rauman fuusiossa syntyvä Metso koostuu kolmesta liiketoiminta-alueesta eli kuitu- ja paperiteknologiasta, automaatio- ja säätöteknologiasta sekä koneteknologiasta.

Kattoyrityksen uuden nimen myötä kuitu- ja paperiteknologian yksiköt saavat pääsääntöisesti nimen Valmet sekä automaatio- ja säätöteknologian yksiköt nimen Neles.

Koneteknologian yksiköistä kivenmurskausjärjestelmiä tekevä Nordberg ja metsäkoneita valmistava Timberjack säilyttävät entiset nimensä, mutta muut yksiköt nimetään pääsääntöisesti uuden nimen mukaan. Tuotteiden nimet pysyvät ennallaan.

Kaikkien yksiköiden liikemerkit ja logot muutetaan vähitellen yhtenäiseen linjaan sopiviksi.

STT-IA
21.5.1999


TALOUS -SIVULLE