NATO pommitti taas sisäministeriötäNATO iski jälleen tiistaina aamuyöllä Belgradin keskustassa sijaitsevaan Serbian sisäministeriöön. Paikallisten uutistoimistojen mukaan ministeriöön osui kaksi tai kolme ohjusta, jotka eivät kuitenkaan räjähtäneet.


Rakennus oli vaurioitunut pahoin jo aikaisemmissa pommituksissa huhtikuun aikana. Sisäministeriö toimii myös poliisin päämajana, josta on johdettu Serbian turvallisuusjoukkojen tekemiä etnisiä puhdistuksia Kosovossa.

Uutistoimistojen mukaan muita tiistaiaamun kohteita olivat mm. Batajnican ja Slatinan lentokentät sekä Uzicen, Nisin ja Sabacin alueet. Paikallisten asukkaiden mukaan yhteensä 13 ohjusta iskeytyi Slatinan lentokenttään.

Jugoslavian uutistoimiston Tanjugin mukaan seitsemän ohjusta iskeytyi voimalinjoihin lähellä Obrenovacia aiheuttaen sähkökatkoksia. Serbian valtion television mukaan ilmaiskuissa tuhoutui voimalinjoja Obrenovacin voimalan ja Belgradin välillä.

NATO pommitti myös Serbian voimaloita ja sähkölaitoksia nyt jo neljättä yötä peräkkäin. Miljoonat jugoslavialaiset ovat edelleen ilman vettä ja sähköä.

NATO selitti voimaloiden pommituksia

NATO:n tiedottaja Jamie Shea vastasi tiedotustilaisuudessa tiistaina kysymykseen, miksi NATO on iskenyt voimaloihin seuraavasti:

- Sähköntuotantolaitokset ovat kohteitamme siksi, että ne tuottavat sähköä sotakoneiston tarpeisiin. Milosevicillä on runsaasti generaattoreita. On hänen päätösvallassaan, haluaako hän käyttää näitä generaattoreita sairaaloidensa ja koulujensa tarpeisiin vai käyttääkö hän niitä sotakoneistonsa pyörittämiseen.

Myöhään maanantai-iltana NATO pommitti muun muassa Etelä-Kosovossa sijaitsevaa Prizrenin kaupunkia sekä Istokin aluetta Luoteis-Kosovossa. Yhteensä 22 ohjusta ammuttiin Prizrenin läheisyyteen tiistaina aamuyöllä.

Milosevicin kesäasuntoa tulitettiin

NATO pommitti myös presidentin kesäasuntoa Dobanovicissa. NATO:n mukaan rakennuksessa oli komentobunkkeri. NATO iski myös Jugoslavian ilmapuolustuskeskuksiin Rakovicessa ja radiomastoihin Uzicessa ja Sremska Karlovcissa.

Kaikuluotainlähettimiä ja öljyvarastoja tuhoutui Novi Sadissa. Ammusvarastoja tuhoutui Vrdnikissa. Maanantai-iltana Jugoslavian joukot ja albaanisissit kävivät rajuja taisteluita läntisessä Kosovossa, jota kautta sissit yrittivät raivata itselleen uutta kulkureittiä Kosovon alueelle.

Tanjugin mukaan tiistaina päiväsaikaan NATO iski kahdeksalla ohjuksella Serbian eteläosassa sijaitsevaan Kraljevoon ja viidellä ohjuksella Jarcujacin kylään. Uutistoimiston mukaan kolme ohjusta iskeytyi Bogutovacin bensiinivarastoon.

Saman lähteen mukaan NATO pommitti Belgradista Nisiin vievän moottoritien yllä olevaa maasiltaa, jolloin yksi ammus harhautui läheiseen puutarhaan vahingoittaen siellä ollutta naista. Belgradin sireenit soivat jälleen tiistaina puolenpäivän aikoihin.

STT-IA
25.5.1999

Kuva: U.S. Air Force Photo.


ULKOMAAT -SIVULLE