UNHCR pelkää leirien täyttyvän äärimmilleen

Makedoniaan vyöryy lisää pakolaisiaKosovon pakolaisia vyöryy jälleen Makedoniaan kiihtyvällä vauhdilla. Maanantaina pakolaisia tuli 8 500, ja YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan tiistaina varauduttiin samanlaiseen ihmistulvaan.


UNHCR:n mukaan on mahdollista, että Jugoslavia on nyt päättänyt saattaa Kosovon etniset puhdistukset päätökseen. Rajan yli tulleet arvioivat, että Makedoniaan saattaa olla tulossa jopa 20 000 uutta pakolaista Kosovosta.

YK:n pakolaisjärjestö varoitti, että pakolaisleirejä uhkaa samanlainen kriisi kuin kuutisen viikkoa sitten, jolloin uusille tulokkaille ei kerta kaikkiaan ollut tilaa. Heidät oli majoitettava taivasalle telttojen väliin suojanaan vain muovinpala.

- Jos pakolaisvyöry jatkuu, ja ihmisiä tulee edelleen 8 000 ja 10 000 joka päivä, edessä on kriisi. Leirit ovat silloin jälleen kerran tupaten täynnä, sanoi UNHCR:n tiedottaja Ron Redmond.

Silminnäkijät kertoivat, että Blacen rajanylityspaikkaa kohti oli tiistaina kulkemassa valtavan pitkä jono ihmisiä ja ajoneuvoja.

Redmondin mukaan Makedoniaan tuli viikonlopun ja maanantain aikana 23 000 Kosovon pakolaista. Heitä on Makedoniassa nyt liki neljännesmiljoona, joista lähes satatuhatta on leireissä.

Kaupallista toimintaa

Redmondin mukaan on mahdollista, että uusi pakolaisvyöry on samalla presidentti Slobodan Milosevicin yritys saattaa Kosovon etniset puhdistukset päätökseen.

- Näin saattaa olla, sillä ihmiset tulevat busseilla ja junilla. He ovat laajalta alueelta Kosovon itäosasta ja kaikki on hyvin organisoitua, Redmond sanoi.

Ihmiset olivat joutuneet maksamaan 20-50 D-markkaa (60-150 markkaa) paikasta busseissa.
- Tässä on oikeastaan kyseessä kaupallisesta toiminnasta, ja se on kyllä vaatinut hieman suunnittelua, Redmond totesi.

Hänen mukaansa Makedonian hallitus tekee kaiken voitavansa, ja maahan saatetaan rakentaa piakkoin kaksi uutta pakolaisleiriä.

Maailman elintarvikeohjelman WFP:n tiedottaja Lindsey Davies sanoi, että pakolaisia ajaa naapurimaihin serbiterrorin ohella myös nälkä. Serbien omistamat kaupat eivät myy ruokaa albaaneille, ja albanialaisten kaupat on ryövätty ja tuhottu.

Kosovon pakolaisia alettiin siirtää pois Pohjois-Albaniasta

Täpötäydet NATO:n kuorma-autot alkoivat tiistaina kuljettaa Kosovon pakolaisia pois Albanian ja Serbian raja-alueelta. Tavoitteena on siirtää kymmeniätuhansia pakolaisia turvallisemmille seuduille.

Operaatio käynnistyi verkkaisesti, kun italialaisten hallinnoimalta leiriltä lähti 187 pakolaista kohti etelää. Pakolaisten johtajat olivat käyneet katsastamassa ennakkoon pakolaisten uuden sijoituspaikan.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tavoitteena on, että uusia leirejä hoitaisivat samat järjestöt kuin entisiä ja että henkilökuntakin seuraisi lopulta pakolaisten mukana.

Vaikka evakot lähtivät matkaan omasta vapaasta tahdostaan, monet itkivät, kun he kapusivat kuorma-autojen lavalle.
- Tuletteko tekin? Aiotteko tulla?, miehet huutelivat ystäville ja sukulaisille.

Autot olivat matkalla juna-asemalle, josta pakolaiset oli määrä kuljettaa edelleen amerikkalaisten Camp Hope (toivon leiri) -leiriin Fieriin, joka sijaitsee 120 kilometriä Albanian pääkaupungista Tiranasta etelään.

STT-IA
25.5.1999

Kuva: U.S. Air Force Photo.


ULKOMAAT -SIVULLE