Sähköpaimen

21.5.1999
Korkeasaaressa

Eläintarhassa ja hautausmaalla käynti piristää kummasti: sitä tuntee olevansa fiksu ja tarpeellinen. Ainakin eläintarhasta saisi varmasti myös hyviä vinkkejä, jos osaisi kysyä, mutta myyrän silmät kertovat paljon. Sähköpaimen tulkitsee niitä teille.


Eläinsuojelijoiden poppoo Animalia on päättänyt tehdä itsensä entistäkin tarpeellisemmaksi. Se järjestää Suomen EU-puheenjohtajuuden kunniaksi seminaarin "Suomen EU-puheenjohjakauden tavoitteet - Eläinten hyvinvinti".

Sähköpaimen löysi itsensä päivänä muutamana Korkeasaaresta, ja pysähtyi myyrähäkin ääreen jupisemaan itsekseen: mitähän hemmettiä sinäkin myyräpolo tiedät Suomesta, EU:sta - saati puheenjohtajuudesta...

Myyrä oikein hätkähti, tai siltä Sähköpaimenesta ainakin näytti. Eikä olutta oltu otettu - vielä - tippaakaan. Myyrä ikään kuin sanoi silmillään: kyllä se siitä kunhan, ette sekoile.

Juttutuokio myyrän kanssa venähtää aiottua pitemmäksi, siltä saa selvästikin mieluisia vastauksia. Myyrä vakuuttaa, että meidän eläinten vankka tuki Suomen EU-jäsenyydelle jatkuu... Jos eläinrehun arvonlisäveroa alennetaan yleiseurooppalaiselle tasolle.

Yli rajojen on saatava ihmisten lailla kulkea koirien - ja muidenkin eläinten. Siihen myyrä toivoo uutta suomalaista Shengen -tulkintaa. Nyt olisi, myyrän katseen mukaan, saumaa - puheenjohtajia kun ollaan.

Varsinaisen paukun myyrä täräyttää katsomalla siihen malliin, että nyt jos koskaan olisi saatava tämä myyrien - ja junttien - maa tunnetuksi Euroopassa. Keinoksi myyrä tarjoaa uuden EU-ulkoministerin tehtävään nykyistä konservatiivien EDU-johtajaa Sauli Niinistöä.

Ken elää, hän näkee pitääkö Sauli itseään sopimattomana tehtävään... Niin kuin pitää presidentiksi. Sähköpaimen veikkaa, että Sauli pyörtää sanansa. Molemmissa asioissa.

Brysselistä on helppo ponnistaa Mäntyniemeen kuin Suomen Pankista ikään. Sen tietävät sekä Erkki Liikanen, Sirkka Hämäläinen että Jacce Söderman. Sähköpaimen ennustaa, että paikan saa Sauli.

Puoluekokouksessaan nyt viikonloppuna Jyväskylässä Kokoomus voisi ryhdistäytyä: jätetään kaikki sekoilu ja ryhdytään politikoimaan. Muussa tapauksessa koko kokous hukkuu Arinaan... ja narinaan.


KOLUMNIT -SIVULLE