Suomalaisen palkkasoturin karu tarina piirtää Per Anderssonille arpiset kasvot



Suomalaisia on ollut mukana eri puolilla maailmaa lähes jokaisessa sodassa. "Sodan koiria" on palvellut niin Ranskan kuin Espanjankin muukalaislegioonissa ja palkkasotureina eri puolilla Afrikkaa - Kongossa, Komoreilla ja Angolassa. Myös meneillään olevasta Kosovon sodasta on raportoitu suomalaisista palkkasotureista.


Suomalainen Per Edvin Andersson, 58, alias "Sahara" oli yksi palkkasotureista. Hänellä ei ole sankarikehää. Hän myi ammattitaitoaan eniten tarjoavalle, aloitti Ranskan muukalaislegioonassa, mutta päätyi amerikkalaisten palkkasoturijärjestöjen riveihin. Aatteilla tai ihanteilla ei ollut tämän kanssa mitään tekemistä.

Fil. maist. Petri Sarjanen on tähän mennessä piirtänyt henkilökuvat jo kahdesta legendaarisesta suomalaisista sotasankarista - sissipäälliköstä ja seikkailijasta Lauri Törnistä ja kaikkien aikojen tehokkaimmasta tarkk'ampujasta Simo Häyhästä eli Valkoisesta kuolemasta.

Uusimmassa teoksessaan Sahara - Palkkasoturi Per Andersson hän piirtää suomalaisen palkkasoturin henkilökuvaa. Kirja perustuu henkilöhaastatteluun. Kustantaja on Revontuli.

Palkkasotureita ollut aina

"Minun kaltaisiani miehiä on taistellut kaikissa armeijoissa kaikkina aikoina. Sotia on ollut aina. Minun työni on alkanut silloin, kun puheet on pidetty. Se on alkanut silloin, kun oikeudesta ei ole kyetty tekemään voimakasta ja kun voimasta on tehty oikeus.

Unessa olen usein keskellä viidakkoa, jonka omituiset, koko ajan voimistuvat äänet täyttävät tajuntani, enkä kuule vihollisen tuloa, mutta vaistoan kuoleman läsnäolon...

Uni ei suo minulle vapautusta, se on vain välttämätön paha. Kysymys ei ole kuitenkaan siitä, että katuisin elämääni. Kun sille tielle lähtee, saa kohta pyytää anteeksi syntymäänsäkin."

Legioonassa vaikeuksista palkkasoturiksi Kongoon

Andersson, koulukodin kasvatti, lähti esteettömyystodistuksen saatuaan merille, myöhästyi laivasta Rotterdamin satamassa ja värväytyi Ranskan muukalaislegioonaan.

Legioonassa alku oli takkuinen. Laskuvarjorykmentin hopeiset siivet kurikomppanian rautaisiin kahleisiin, mutta Sahara kesti - piruuttaan. Sitten hänet koulutettiin kommandoksi.

"Puntiksella" siviilivaatteissa Marseillessa hän joutui tappeluun sotapoliisien kanssa, paluu kurikomppaniaan ei kiehtonut ja aloitti palkkasoturina, ensin Belgian Kongossa "Mad" Mike Hoaren joukoissa.

Espanjassa vankilaan

Kongosta "Sahara" palasi ensin Suomeen, mutta palasi kohta Afrikkaan - nyt Espanjan muukalaislegioonaan, joka toimi Länsi-Saharassa. Myös tämän legioonan palveluksessa hän joutui hakaukseen, nyt iltalomalla lyömällä esimiestään kapakassa. Tämä löi päänsä kaatuessaan ja menehtyi.

Suomalaisen kohdalta seuraava siirto oli kuoleman sulhasena sotilasvankilaan Rosto Gordoon. Sieltä hän tosin pääsi vajaan vuoden päästä tapahtuneen kuulustelun jälkeen takaisin riveihin.

Myös Espanjan legioonasta "Sahara" karkasi ja palasi monien vaiheiden jälkeen Eurooppaan päätyen lopulta amerikkalaisen palkkasoturijärjestön koulutusleirille Nicaraguaan.

Angolan sekasorrosta Komorien katastrofiin

Ensimmäiselle amerikkalaisten keikalle "Sahara" lähti sekasortoiseen Angolaan kouluttamaan Unitan joukkoja pääasiassa miinojen purkamisessa. Palkkasoturit tekivät toki itsekin viikkoja kestäviä retkiä vihollisalueelle.

Palattuaan Angolan komennukselta hän päätyi palkkasoturijärjestön stand byihin, odottelemaan Atlantin rannalle.

Eräänä päivänä talon ovelle ilmestyi kaksi miestä, jotka palkkasivat hänet Robert Denardin, tunnetun palkkasoturin riveihin. Tämä siirto vei hänet Komoreille ja oli myös olla viimeinen.

Operaatio Manta epäonnistui

Denardin palkkasoturit olivat menossa ensin Angolaan Per Anderssonin kertoman mukaan CIA:n palkkaamaan operaatioon. Sitä ryhdyttiin jo harjoittelemaan Marokossa sijaitsevassa tukikohdassa. Homma kuivui kuitenkin kokoon.

Seuraavaksi "Sahara" totesi istuvansa Denardin iskuryhmässä matkalla DC-7:ssä Komoreille tekemään vallankumousta. Operaatio nimettiin Mantaksi.

Tämän kommando-hyökkäys epäonnistui täydellisesti. Komorien pikkuvaltiossa oli heitä vastassa satoja ellei tuhansia talikoin aseistautunutta miestä ja maastopukuiset konetuliasein aseistautuneet sotilaat.

Denardin miehet pakenivat paniikissa. Kaksi heistä jäi pakoon kiitävästä koneesta, toinen lonkkaan osuneena. Komoreilta paenneet tekivät hätälaskun Tansaniaan ja pääsivät sieltä pois maksamalla tukuttain rahaa.

Ura päättyi Suomessa

Palkkasoturien työ jatkui vielä Angolassa, mutta MPLA:n päästyä niskan päälle sieltäkin oli väistyttävä.

Sen jälkeen Kööpenhaminaan odottamaan uutta komennusta ja välillä Suomessa. Tämä ura päättyi satakiloisen huumepoliisin painaessa ristiselkää, ja osoitteeksi tuli Ristikkotie 6, Sörnäisten keskusvankila. Neljä vuotta.

Sen jälkeen koiravaljakkokuskiksi, järjestämään kanootti- ja patikkaretkiä, välillä lomalla Floridassa ja matkalle maastopyörällä Espanjaan. Viimeksi kevättalvella takaisin Suomeen.

Per Edvin Andersson päättää tilityksensä helmikuussa Munkkiniemessä Helsingissä.
- Tekemäni työ ei ole aina tekijäänsä kiittänyt. Olen kuitenkin ylpeä yhdestä asiasta elämässäni. Minä en ole koskaan jäänyt tuleen makaamaan.

STT-IA
21.5.1999


AJASSA -SIVULLE