Postiliitto suunnittelee laajoja työtaistelutoimiaSAK:lainen Postiliitto aikoo ryhtyä vastatoimiin estääkseen Postin suunnitelmat työntekijöidensä irtisanomisesta. Ensi perjantaina liitto järjestää päivän mittaisen työnseisauksen vastustaakseen tulostus- ja postituspalveluja tuottavan Postin tytäryhtiön Nordic printmailin päätöstä siirtyä käyttämään vuokratyövoimaa.


Postiliitto aikoo laajentaa työtaistelutoimiaan Posti-konsernin sisällä, mikäli työnantaja ei peru suunnitelmiaan. Liiton mielestä työnantajalla ei ole oikeudellisia eikä moraalisia perusteita toimilleen.

Perjantain työseisauksessa ovat mukana myös STTK:laiset Tietoliikenneliitto TLL ja Erityisalojen toimihenkilöliitto Erto.

Työnseisaus vaikeuttaa lähinnä sähköpostitse toimitettavaa ja paperille tulostettavaa tietoliikennettä, kuten laskujen lähettämistä.

Postiliitto syyttää yhtiötä menettelytavoista, jotka ovat omistajan eli valtion periaatteiden vastaisia. Liitto katsoo, että suunnitelmat eivät vastaa hallituksen ja eduskunnan työllisyyttä ja aluepolitiikkaa koskevia tavoitteita.

- Hallitusohjelmassa määritellään myös Postille yhteiskunnallinen palvelutehtävä. Jättivoittojen tuottovaadetta tämän kustannuksella omistaja ei ole asettanut, Nokialla keskiviikkona kokoontunut Postiliiton liittovaltuusto toteaa päätöslauselmassaan.

Noin 400 työntekijää työllistävä Nordic Printmail on toiminut postin tytäryhtiönä noin vuoden. Irtisanomisilmoituksia on jaettu Helsingissä kymmenelle henkilölle ja Turussa neljälle. Lisäksi on luvassa lomautuksia Turussa, Tampereella ja Oulussa. Helsingissä ainakin kesälomasijaisia on tarkoitus ottaa vuokratyövoimaa välittävältä yhtiöltä.

Kiista lajittelukeskuksista puhkeaa kesäkuussa

Työtaistelutoimia on luvassa myös Postin lajittelukeskuksiin suunniteltujen irtisanomisten vuoksi.

Posti aikoo toteuttaa Etelä-Suomen lajittelukeskuksissa mittavia uudelleenjärjestelyjä, joiden on arvioitu vaarantavan noin 500 ihmisen työpaikan ja huonontavan palvelujen tasoa.

Kokonaan lopettamisuhan alla ovat Lahden, Jyväskylän ja Hämeenlinnan lajittelukeskukset sekä Tampereen ja Turun lajittelukoneet. Ehkä sadan hengen työpaikat ovat Postiliiton mukaan vaarassa myös Helsingin Pasilan keskuksessa.

Postiliiton puheenjohtaja Juhani Heinon mukaan suunnitelma on huono sekä henkilöstöpolitiikan, aluepolitiikan että postipalvelujen kannalta.

- Jo kuljetuskustannusten kannalta on kyseenalaista, etä kaikki lähetykset kuljetetaan Helsinkiin, vaikka lähetys- ja päämääräpaikkakunta olisivat toisiaan lähellä, Heino muistuttaa.

Postiliitto päätti työtaistelutoimista keskiviikkona. Kesäkuun 17. päivä Postiliiton liittohallitus päättää lajittelukeskuksia koskevista toimenpiteistä.

SAK:lainen Postiliitto on Suomen Posti -konsernin suurin työntekijäjärjestö. Postiliitossa on noin 26 000 jäsentä.

STT-IA
26.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE