Nokian liikkeet vaikuttavat markkinoihin

PSW ennakoi rivi- ja omakotitalojen hintojen nousuaPSW Kiinteistömaailman tuoreen kyselyn mukaan kerrostalojen hintojen odotetaan pysyvän suunnilleen nykyisellään. Sen sijaan rivitalojen ja etenkin omakotitalojen hinnat ovat nousussa. Asuntotyyppien lisäksi myös alueelliset erot ovat suuria maan sisäisen muuttoliikkeen vuoksi.


PSW Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Paavo Aunola kertoi, että myös kerrostalojen hinnat näyttävät nousevan pääkaupunkiseudun ja muiden kasvukeskusten arvostetuimmilla alueilla.
- Muuten kerrostalojen hinnat ovat suhteellisen vakaita eikä pääkaupunkiseutu poikkea muusta maasta keskimäärin, hän sanoi.

Kasvukeskuksista selvintä hintojen nousua ennustetaan Tampereen seudulle. Aunolan mukaan on luonnollista, että kysyntä on keskittynyt tavallista selvemmin omakoti- ja rivitaloihin, sillä vaurastumisen myötä suomalaiset haluavat nostaa asumisen tasoa.

Optiomiljonäärien odotetaan pistävän osan asuntoihin

Aunolan mukaan ensimmäistä kertaa hänen 18-vuotisen kiinteistöuransa aikana yksi yhtiö eli Nokia heiluttaa selvästi asuntomarkkinoita.

Kun Nokia palkkaa uutta koulutettua ja hyvätuloista väkeä esimerkiksi Helsingin Ruoholahteen tai Espoon Keilaniemeen, kysyntä lähialueiden asunnoista lisääntyy selvästi, sillä pitkää päivää tekevät haluavat asunnon läheltä työpaikkaa, hän selvitti.

Aunola odottaa myös tulevien optiomiljonäärien liikkeiden näkyvän markkinoilla. Hän pitää selvänä, että osa tavallisten ekonomien ja insinöörien optiovoitoista kanavoituu asuntokauppaan.
- Ostetaan uutta statusta vastaava asunto paremmalta paikalta, hän tiivisti.

Tämä vahvistaa edelleen arvostettujen alueiden hintoja.

Myyntiajat pitenevät

Ennusteen mukaan kerrostaloasuntokauppojen odotetaan pysyvän suunnilleen nykyisellä tasolla, mutta rivi- ja omakotitalojen kauppa kiihtyy seuraavan puolen vuoden aikana.

- Ennusteiden mukaan viime vuonna tehtiin kauppoja edellisvuotista enemmän, mutta vuoden 1988 huippumääristä ollaan vielä hyvän matkan päässä eikä 180 000 kaupan rajaa ylitetä seuraavaan 2-3 vuoteen, Aunola sanoi.

Myös myyntiaikojen odotetaan pitenevän. Alkuvuodesta myyntiaika oli keskimäärin 60 päivää.

PSW Kiinteistömaailma teki kyselynsä nyt kymmenennen kerran. Siihen vastasi 240 ketjun kiinteistövälittäjää noin 40 paikkakunnalla. Aunola kertoi, että kysely on ennakoinut aina hyvin markkinoiden liikkeitä.

PSW Kiinteistömaailma on Suomen toiseksi suurin kiinteistövälittäjä. Se toimii franchising-pohjalta eli itsenäisille yrittäjille myydään oikeus toimintaan. Ketjun keskusyksikön omistaa Leonia-pankki.

Tutut nyrkkisäännöt toimivat edelleen

Leonia-pankin johtokunnan jäsen pankinjohtaja Matti Inha pitää hyvänä, että asuntomarkkinoille on tullut uusia vaihtoehtoja. Hän tosin myönsi, että niiden totutteluun menee omaa aikansa. Inhan mielestä niitä tarvitaan myös siksi, että nuoret eivät ole enää yhtä innostuneita asuntosäästämiseen kuin aiemmin.

Uusia malleja ovat mm. pienellä omalla panoksella hankittavat omistus- ja osaomistusasunnot. Niihin tarvittavan summan voi saada kokonaan pankilta. Inhan mielestä mallien paremmuutta on mahdoton vertailla.
- Yksi sopii yhdelle, toinen toiselle, hän huomautti.

Inhan mukaan uusiakin asumismalleja vertailtaessa pankkiriin vanhat hyvät nyrkkisäännöt toimivat edelleen.
- Lainan määrä ei saisi olla yli 20 kertaa perheen bruttokuukausitulot. Toisaalta asumiskulut ovat hallinnassa, kun ne ovat korkeintaan 40 prosenttia perheen nettokuukausituloista, hän sanoi.

Hän lisäsi, että molempia mittareita tarvitaan, sillä asunnon ostajat ovat ylioptimistisia. Vaikka uskotaan, että näkkileivällä selvitään, alkaa nopeasti harmittaa, jos rahaa ei jää matkustamiseen tai muuhun mukavaan, hän summasi.

Pankinjohtajan mielestä omaan sijoittaminen on kuitenkin kannattavaa pitkällä aikavälillä.
- Esimerkiksi 50 vuotta vuokralla asuja maksaa keskiverolaina-ajalla asuntonsa vuokranantajalle kolmeen kertaan, Inha tiivisti.

Ks. myös artikkeli Leonian Uotila: Asuntojen hintakuplaa ei ole.

STT-IA
21.5.1999


TALOUS -SIVULLE