SPD:n Rau ennakkosuosikki Saksan presidentinvaalissaSosiaalidemokraattien (SPD) Johannes Rau on ehdoton ennakkosuosikki sunnuntaina kun Saksalle valitaan uusi valtionpäämies. Tätä ennen on Saksan seitsemästä liittopresidentistä vain yksi ollut sosiaalidemokraatti.


Liittopresidentin valitsee 1 338 jäseninen liittokokous, joka kokoontuu kerran viidessä vuodessa ainoana tehtävänään uuden presidentin valinta. Liittokokouksen jäseniä ovat kaikki parlamentin alemman kamarin, liittopäivien, 669 jäsentä sekä lisäksi 669 valitsijamiestä, jotka ovat mukana Saksan 16 alueparlamentin edustajina.

Kahdella ensimmäisellä äänestyskierroksella tarvitaan valintaan ehdoton enemmistö eli vähintään 670 ääntä. Kolmannella äänestyskerralla voittoon riittää pelkkä äänten enemmistö.

Raun, 68, valintaa tukevat sosiaalidemokraattien ohella myös vihreät. SPD:llä ja vihreillä on yhteensä 661 edustajaa liittokokouksessa.

Perustuslain mukaan presidentti voidaan valita korkeintaan kahdeksi viisivuotiskaudeksi. Nykyinen kristillisdemokraattinen (CDU) liittopresidentti Roman Herzog ei ole ehdolla toiseksi kaudeksi.

Rau on ollut lähes kaksi vuosikymmentä Saksan väekkäimmän osavaltion Nordrhein-Westfalenin pääministeri. Rau oli ehdolla presidentiksi myös 1994, mutta hävisi Herzogille.

Rau on sovittelijapoliitikko, joka sopii hyvin liittopresidentin tehtävään. Rau on "Veli Johanneksena" tunnettu pappisperheen poika, ja hänellä on itselläänkin tapana lainata Raamattua tavan takaa.

Heinemann-kytkennät

Rau on naimisissa edesmenneen sosiaalidemokraattisen liittopresidentin Gustav Heinemannin lapsenlapsen kanssa.

Ehdokkaana vaaleissa on myös Gustav Heinemannin oma tytär Uta Ranke-Heinemann eli Raun vaimon täti. Ranke-Heinemann on 71-vuotias teologi, jonka on asettanut ehdolle Demokraattisen sosialismin puolue (PDS), Itä-Saksan kommunistisen puolueen seuraajapuolue.

Ranke-Heinemann on ilmeisesti asetettu ja suostunut ehdokkaaksi lähinnä, jotta saataisiin julkisuutta NATO:n pommituksia vastustaville kannanotoille.

Kristillisdemokraattien ehdokkaana on entisestä Itä-Saksasta, Thüringenistä, kotoisin oleva Dagmar Schipanski, 55. Hän on Ilmenaun teknisen korkeakoulun professori ja rehtori sekä ollut vuodesta 1996 Saksan tiedeneuvoston puheenjohtaja.

Politiikasta Schipanskilla ei ole kokemusta eikä hän ole CDU:n jäsen. Vaikka politiikan tuntijat eivät usko Schipanskin mahdollisuuksiin, vakuuttaa tämä itse, että salaisessa äänestyksessä ei tuloksesta ole etukäteen varmuutta.

Saksan liittopresidentit

Saksassa on ollut seitsemän liittopresidenttiä sitten vuoden 1949, jolloin Saksan liittotasavalta virallisesti perustettiin. Sunnuntaina valittava uusi presidentti astuu virkaansa 1. heinäkuuta.

  • Theodor Heuss (FDP) - 1949-1959
  • Heinrich Lübke (CDU) - 1959-1969
  • Gustav Heinemann (SPD) - 1969-1974
  • Walter Scheel (FDP) - 1974-1979
  • Karl Carstens (CDU) - 1979-1984
  • Richard von Weizsäcker (CDU) - 1984-1994
  • Roman Herzog (CDU) - 1994-1999

FDP = Vapaat demokraatit, CDU = Kristillisdemokraatit, SPD = Sosiaalidemokraatit.

STT-IA
22.5.1999


ULKOMAAT -SIVULLE