Ahtisaari lopetti ehdokkuusarvailutTasavallan presidentti Martti Ahtisaari on puuttunut SDP:n presidenttiehdokkaasta käytävään keskusteluun. Ahtisaari selventää huhtikuun lopulla antamaansa ilmoitusta jäämisestään SDP:n esivaalin ulkopuolelle.


Presidentin mukaan ilmoitus tarkoitti sitä, ettei hän ole käytettävissä toiselle virkakaudelle. Presidentin terveiset kertoi keskiviikkona SDP:n puoluekokouksen alla pääministeri Paavo Lipponen (sd.), joka oli tavannut Ahtisaaren tämän pyynnöstä tiistaina.

Ahtisaari oli lisäksi todennut, että päätöksen ajankohta oli hänen oma ratkaisunsa. Ilmoitus esivaalista poisjäämisestä tuli viime hetkellä ennen puolueen asettaman takarajan umpeutumista.

Ahtisaaren julkitulon odotetaan lopettavan SDP:n piirissä käydyn keskustelun Ahtisaaren kohtelusta ja tämän todellisista tarkoitusperistä puolueen presidenttiehdokasta valittaessa.

Keskiviikkona Turussa alkanut puoluekokous valitsee esivaalin voittajan ulkoministeri Tarja Halosen SDP:n presidenttiehdokkaaksi kokouksen päätöspäivänä sunnuntaina. Puoluehallitus teki tätä koskevan ehdotuksen keskiviikkona yksimielisesti.

Ahtisaaren alkuperäinen ilmoitus jätti tilaa tulkinnoille, koska siinä puhuttiin vain esivaalin ulkopuolelle jäämisestä. Puoluekokouksen alla on siksi käyty jatkuva keskustelua siitä, voidaanko esivaalin tulos ohittaa ja onko istuvalla presidentillä sittenkin halua jatkaa toiselle kaudelle.

Lisäpontta on antanut Ahtisaaren viimeaikainen näyttävä kansainvälinen toiminta Kosovon rauhantunnusteluissa.

Ahtisaari totesi alkuperäisessä ilmoituksessaan 27. huhtikuuta, että Suomen kannalta on meneillään poikkeuksellisen vaativa kansainvälisen politiikan vaihe.

"Tasavallan presidenttinä haluan täysipainoisesti keskittyä tehtävieni hoitamiseen. Vaalitaistelun aloittaminen nyt, kymmenen kuukautta ennen virkakauteni päättymistä ja Suomen EU-puheenjohtajuuden kynnyksellä olisi ristiriidassa tämän pyrkimykseni kanssa. Tämän vuoksi olen tänään ilmoittanut SDP:n puheenjohtajalle, että en voi asettua ehdolle SDP:n esivaaleissa", Ahtisaari totesi tuolloin antamassaan tiedotteessa.

Ennakkoon arveltiin, että istuvan presidentin aikeiden arvailua jatkettaisiin vielä puoluekokouksessakin. Tähän antoi viitteitä puolueen vanhimman jäsenyhdistyksen, 115-vuotiaan Vaasan työväenyhdistyksen hallituksen tekemä päätös juuri ennen kokouksen alkamista.

Siinä viitattiin jäsenäänestyksen alhaiseenosallistumisprosenttiin ja suositeltiin ehdokaskysymyksen käsittelyn siirtämistä syksyyn. Vaasan työväenyhdistys oli alun perin Ahtisaaren jatkokauden kannalla. Lipponen toivoi presidentin terveisten lopettavan nyt asian "veivaamisen" ja puhdistavan ilmaa.

Ahtisaarelta onnentoivotus Haloselle

Lipposen mukaan presidentti puuttui asiaan julkisuudessa käydyn keskustelun ja puoluekokouksessa tehtävän ehdokkuuspäätöksen vuoksi. Ahtisaaren suhtautumisesta Halosen ehdokkuuteen Lipponen käski kysyä presidentiltä itseltään.

Kysymykseen, onko Lipponen itse koskaan harkinnut asettumista SDP:n presidenttiehdokkaaksi hän vastasi:
- Ei sillä ole mitään merkitystä.

Lipponen yhtyi puoluesihteeri Kari Laitisen käsitykseen siitä, että esivaalissa saatiin alhaisesta äänestysprosentista huolimatta edustava näkemys jäsenistön mielipiteistä. Tulos ei hänen mukaansa jätä mitään arvailun varaan.

Ulkoministeri Halonen kommentoi Ahtisaaren ilmoitusta toteamalla, että se sopii hyvin yhteen kauniin kukkakimpun ja kannustavien onnentoivotusten kanssa, jotka hän sai tiistaina presidentti ja rouva Ahtisaarelta.

STT-IA
26.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE