Serbirivit rakoilevat NATO:n pommitusten allaNATO:n ilmaiskujen jatkuttua lähes kaksi kuukautta ovat serbirivit alkaneet rakoilla sekä Kosovon sotatantereella että kotirintamalla. Länsimaiset lähteet ovat raportoineet sadoista sotilaskarkureista sekä sodan vastaisista mielenosoituksista Jugoslaviassa tämän viikon aikana.


Jugoslavialainen oppositiojohtaja Zoran Djindjic sanoi torstaina BBC:lle, että eteläjugoslavialaiseen Krusevacin kaupunkiin oli jouduttu julistamaan hätätila sodan vastaisten mielenosoitusten vuoksi.

Serbipoliisit joutuivat käyttämään kovia otteita lähinnä sotilaiden omaisista koostuvan mielenosoitusjoukon hajottamiseksi. Noin tuhat tästä raivostunutta sotilasta karkasi keskiviikkona joukko-osastoistaan Kosovosta ja palasi perheidensä luo Krusevaciin.

Montenegrolainen Vijesti -lehti kertoi torstaina, että armeijan komentaja ei ollut onnistunut saamaan karkureita takaisin riveihin.

Jugoslavian kolmannen armeijan komentajan, kenraali Nebojsa Pavkovicin kerrottiin puhuneen Krusevaciin tulleille sotilaille ja luvanneen, että heidän karkuruuttaan käsiteltäisiin vain lomana. Sotilaat olivat kuitenkin torjuneet tarjouksen.

Myös sotilasliitto NATO on saanut tietoja sotilaskarkureista ja mielenosoituksista. Tiedottaja Jamie Shea sanoi torstaina, että sodan vastaisia mielenosoituksia on ollut kolmessa Jugoslavian kaupungissa ja että kokonainen pataljoona, 500-1 000 sotilasta on karannut serbiarmeijan prikaatista Kosovosta.

Satoja sotilaskarkureita Unkariin

Unkarin uutistoimisto MTI kertoi torstaina, että satoja Jugoslavian liittoarmeijasta karanneita sotilaita on paennut Unkariin sen jälkeen, kun NATO aloitti ilmaiskut Jugoslaviassa yli kahdeksan viikkoa sitten. Uutistoimiston tiedot perustuivat M ilmestyvän S Zeitungin raporttiin.

MTI:n mukaan ainakin osa sotilaskarkureista on majoittunut Etelä-Unkarissa sijaitseville pakolaisleireille, joissa on Kosovon albaaneja sekä Vojvodinan unkarilaisia ja serbisiviilejä.

Jugoslavian ja Unkarin raja-alueen kylissä puhutaan jopa tuhansista jugoslavialaisista sotilaskarkureista, jotka ovat tulleet Unkariin laittomasti.

NATO:n pommitusten alkamisen jälkeen Unkarista on anonut turvapaikkaa parituhatta Jugoslavian kansalaista ja määrä kasvaa muutamalla kymmenellä päivittäin.

Epävirallinen pakolaisvirta on kuitenkin moninkertainen. Unkarin serbivähemmistön edustaja arvioi äskettäin, että Unkariin on tullut Jugoslaviasta 25 000 serbiä.

Vojvodinasta tulleiden etnisten unkarilaisten määrää on vaikea arvioida, sillä useimmat heistä asuvat sukulaistensa luona.

STT-IA
21.5.1999


ULKOMAAT -SIVULLE