Yksin eläville kohtaamispaikkojen verkosto

Suomessa jo liki miljoona sinkkuaSuomessa on jo liki miljoona sinkkua eli yksin elävää, joten ei ole perusteetonta puhua sinkkubuumista. Nyt sinkuille on kehitetty koko maan kattava kohtaamispaikkojen verkosto, "sinkkuketju".


Ammattimaisesti organisoitu sinkkuketju tähtää siihen, että ei-vakituisessa parisuhteessa elävät voivat kokoontua yhteisiin kohtauspaikkoihin. Koko maan kattava parinkymmenen paikan verkosto muodostuu valikoiduista tanssipaikoista ja ravintoloista.

- Tällaisia kohtauspaikkoja on toivottu laajasti. Kun kerran pareilla on omat vierailupaikkansa, miksei sitten sinkuillakin, muistuttaa hankkeen puuhamies, Sinkut Finlandia ry:n perustaja Raimo Halinoja.

- Sinkkuudesta vallitsee yhä paljon väärinkäsityksiä. Yksinäisyys ja yksin eläminen ovat täysin eri asiat, Halinoja tähdentää. Hän muistuttaa, että sinkkuus on yhä useammin tietoisesti valittu elämäntapa - sinkuksi ei siis ole entisajan vanhanpojan tai -piian malliin "jääty".

- Lisäksi avioeroja on nykyisin hyvin paljon. Kun on kerran erottu, kynnys lähteä uuteen vakituiseen suhteeseen on korkeampi.

Sinkkuja on toki monenlaisia. Vain osa heistä on vakaumuksellisia yksineläjiä. Moni saapuu sinkkutapaamisiin etsimään vakavasti elämänkumppania.

Paritanssibuumi ja sinkkubuumi

Sinkkubuumin vaikutuksen ohella kohtauspaikoille on kysyntää, koska Suomessa on myös paritanssibuumi. Paritanssi on tehnyt uutta tulemista jo jokusia vuosia, ja tanssikurssit täyttyvät osallistujista. Tanssitaitoiset yksin eläjät hakevat nyt kaltaistensa seuraa.

Sinkkujen kohtauspaikat -verkostoon kuuluu tapaamispaikkojen ohella atk-pohjainen kirjekerho eli ystävänvälitys. Osa hanketta on niin ikään sinkkujen oma harrastus- ja yhdistystoiminta kuten matka- ja tapahtumatarjonta.

- Toiminta on jo nyt varsin vilkasta. Sinkkuus nähdään nyt positiivisessa valossa, Raimo Halinoja sanoo.

Sinkkujen kohtauspaikat -ketjun avajaisia vietetään Keravan Huvimajalla lauantaina. Nämä Suomen suurimmat sinkkutanssit juontaa laulaja Raider.

STT-IA
21.5.1999


AJASSA -SIVULLE