Kristillinen liitto uskoo EU-paikkaanKristillinen liitto uskoo vakaasti saavansa läpi yhden edustajan Euroopan parlamenttiin. Puolue paistattelee erinomaisen eduskuntavaalimenestyksen nosteessa. Uskoa ruokkii etenkin napakaksi laadittu kampanja ja edustavan näköinen ehdokas.


Puolueella on itse asiassa kaksi ehdokasta. Toinen, puolueen Oulun piirin puheenjohtaja Martti Heikkinen on kuitenkin valjastettu lähinnä vetämään vaalivankkureita. Varsinainen ehdokas on 39-vuotias helsinkiläinen filosofian lisensiaatti, toimittaja Eija-Riitta Korhola Helsingistä.

Puoluejohtaja Bjarne Kallis on menestyksestä vakuuttunut.
- Eduskuntavaaleissa saimme 112 000 ääntä. Viime EU-vaaleissa 50 000 ääntä riitti ehdokkaan läpimenoon. Vaikka äänestäjiä vaivaa vaaliväsymys, meidän väkemme on varsin uskollista.

Kallis piiskasikin viikonlopun puoluekokouksessa kenttäväkeä tekemään kovaa loppukiriä.

Kristilliset saivat ennätyksellisen 4,2 prosentin kannatuksen eduskuntavaaleissa. Edustajien määrä nousi seitsemästä kymmeneen osin keskustan kanssa solmitun vaaliliiton ansiosta.

Samaa vetoapua voi tulla nytkin, sillä puolue on liitossa keskustan ja Ruotsalaisen kansanpuolueen kanssa.

Keskusta asettaa vaaliliittoon 15 ja Rkp kolme ehdokasta. Keskustalla on EU-parlamentissa tällä hetkellä neljä paikkaa ja Rkp:llä yksi.

Kampanjaa rahoittaa vain puolue

Vaalibudjetti on yhdelle ehdokkaalle laskettuna tehokas. Vaalipäällikkö Jori Ringmanin mukaan puolue käyttää kampanjaan yli 400 000 markkaa. Eduskuntavaaleissa pelissä oli 1,2 miljoonaa.

- Meillä on terve talous, eikä ulkopuolista rahoitusta käytetä. Osin siihen vaikuttaa Arina-kohukin, Ringman myöntää.

Puolue on vaatinut yli 4 000 markan vaalirahoitukselle julkistamispakkoa.

Puolueen kakkosehdokasta ei vaalikampanjan sinänsä tyylikkäässä mainosmateriaalissa näy.

Kampanja onkin pitkälti rakennettu Eija-Riitta Korholan henkilön varaan. Hän aloitti vaalikiertueensa toukokuun puolivälissä valintansa tultua vahvistetuksi. Vauhti kovenee vähitellen, ja tilaisuuksia on päivittäin kaupunkien toreilla ja kävelykaduilla.

STT-IA
24.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE