Suomen osallistuminen G7-kokouksiin edelleen epävarmaaEdelleen on epävarmaa, edustaako valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) euroaluetta johtavien teollisuusmaiden eli ns. G7:n kokouksissa Suomen johtaessa puhetta EU:ssa.


Saksan valtiovarainministeri Hans Eichel sanoi tiistaina, että neuvottelut Yhdysvaltain kanssa jatkuvat euroalueen edustuksesta G7-kokouksissa.

Yhdysvallat on Kanadan ja Japanin kanssa vastustanut eurooppalaisten ehdotusta, jonka mukaan EU:n puheenjohtajamaan valtiovarainministeri edustaisi euroaluetta.

- Kysymys on äärettömän vaikea ja arkaluontoinen, Eichel sanoi EU:n valtiovarainministerikokouksessa Brysselissä tiistaina.

Suomi toivoo saavansa paikan G7-pöydässä sellaisen ratkaisumallin mukaan, jossa Saksan, Ranskan ja Italian keskuspankkijohtajat luopuisivat omasta paikastaan G7-tapaamisissa.
- Kompromissia yritetään etsiä tämän mallin pohjalta, Niinistö sanoi.

Suomelle riittää Duisenberg

Tilanteesta tekee hankalan se, että Yhdysvaltain uusi valtiovarainministeri Lawrence Summers mieluummin keskustelee suurten EU-maiden keskuspankkien johtajien kanssa kuin pienten maiden valtiovarainministerien kanssa.

Suomi pitää riittävänä, että Euroopan keskuspankin johtaja Wim Duisenberg edustaa euroalueen keskuspankkeja kokouksissa.

Eichel sanoi tiistaina etsivänsä ratkaisua euroalueen edustukseen, kun G7-maiden valtiovarainministerit tapaavat 12. kesäkuuta. EU-maat sopivat jo viime vuoden lopulla, että EU:n puheenjohtajamaa edustaa euroaluetta.

Ratkaisulla alkaa olla kiire, sillä Suomesta tulee EU:n puheenjohtaja 1. heinäkuuta. Ensi vuoden alusta lähtien puheenjohtajana on Portugali.

STT-IA
26.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE