Vasemmistoliitto saattaa lykätä presidenttipäätöstäänVasemmistoliitto saattaa lykätä syksyyn päätöksensä siitä, asettaako puolue oman presidenttiehdokkaan vai ei. Alunperin tarkoituksena on ollut, että ratkaisu tehtäisiin puolueen valtuuston kokouksessa 19. kesäkuuta.


Puoluesihteeri Ralf Sund kertoi tiistaina, että asian lykkääminen on noussut vahvasti esille viime yhden-kahden viikon sisällä.
- En pitäisi sitä ollenkaan huonona ajatuksena, Sund sanoi.

Vasemmistoliitto on nyt uudessa tilanteessa sikäli, että ketään itsestään selvää omaa ehdokasta ei ole näköpiirissä.

Puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes lopetti puheet omasta ehdokkuudestaan alkuunsa. Aiemmin ehdokkaina olleet Claes Andersson ja Kalevi Kivistö ovat olleet yhtä lailla haluttomia.

Niinpä eräät, mm. varapuheenjohtaja Jorma Vokkolainen, ovat jo liputtaneet näyttävästi asettumista suoralta kädeltä SDP:n Tarja Halosen taakse.

Eväät levällään

Osa puolueväestä, mm. europarlamentaarikko Esko Seppänen, on vaatinut oman ehdokkaan asettamista. Seppänen ei myöskään ole sulkenut pois sitä, että hän tarjoutuisi itse puolueen ehdokkaaksi.
- Eväät ovat kyllä vielä aika levällään, Sund myönteli.

Jos ratkaisua lykätään, seuraava valtuuston kokous voitaisiin Sundin mukaan pitää lokakuussa, mikä hänen mukaansa riittäisi, on päätös sitten mitä tahansa.

Jos puolue ei aseta omaa ehdokastaan, joutuu se silloin vielä valitsemaan, asettuako SDP:n ehdokkaan taakse vai ollako ottamatta mitään kantaa.

SDP:n tuleva ehdokas Tarja Halonen ei suoralta kädeltä ryhdy neuvomaan, miten vasemmistoliiton tulisi toimia. Hän muistutti tiistaina omasta taustastaan ay-liikkeessä, jossa on aina tehty yhteistyötä kahden työväenpuolueen kesken.

Asiaa tulee Halosen mukaan tarkastella myös siltä kannalta, että presidentinvaalien toisella kierroksella joutuvat monet äänestämään joka tapauksessa muuta kuin alkuperäistä omaa ehdokastaan.

STT-IA
25.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE