Kolme nuorta tyrkyllä SDP:n varapuheenjohtajaksiSDP:n eduskuntavaaleissa kärsimä yli 170 000 äänen tappio ei heiluta Turussa keskiviikkona alkaneessa puoluekokouksessa puolueen ylimmän johdon asemaa.


Pääministeri Paavo Lipponen jatkaa puheenjohtajana ja myös puoluesihteeri Kari Laitinen uusii paikkansa ilman vastaehdokkaita. Paineita päästään purkamaan varapuheenjohtajia valittaessa, sillä Antero Kekkosen ja Liisa Jaakonsaaren haastajiksi on ilmaantunut kolme nuoren polven sosialidemokraattia.

Varapuheenjohtajakisan asetelmat selkenevät torstaina, kun puoluekokous valitsee puheenjohtaja- ja puoluesihteerivalinnan jälkeen puolueen hallituksen. Varapuheenjohtajat valitaan puoluehallituksen jäsenten joukosta perjantaina.

SDP:n vahvaa Kymen piiriä edustavan Kekkosen uskotaan uusivan paikkansa puolueen ensimmäisenä varapuheenjohtajana.

Ministeripaikkansa menettäneen oululaisen Jaakonsaaren paikkaa havittelevat nuoren polven ehdokkaat kansanedustaja Säde Tahvanainen Pohjois-Karjalasta, eurovaaliehdokas Miapetra Kumpula Vaasasta ja puoluehallituksen jäsen Osku Pajamäki Helsingistä.

Pajamäen tavoin Tahvanainen on ollut päättyvän puoluekokouskauden puoluehallituksen jäsen. Kumpulan edustamalla Vaasan piirillä ei ole ollut edustajaa puoluehallituksessa kahteen kauteen. Ainoana alle 40-vuotiaana SDP:n eurovaaliehdokkaana Kumpulalla on kannatusta myös eteläisissä piirijärjestöissä.

Ihalainen torjui irtiottoja

SDP pitää puoluekokousta Turussa viisi päivää. Keskiviikkona ei ehditty 100-vuotisjuhlan jälkeen kuin tehdä järjestäytymistoimet ennen Turun kaupungin vastaanottoa. Puhumaan kokouksessa pääsivät vain tervehdysten esittäjät.

Kotimaisten kutsuvieraiden puolesta kokousta tervehti SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen, joka kehui Lipposen edellisen hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yhteistyötä.

Ihalaisen mielestä olisi kyettävä ja maltettava jatkaa myös työmarkkinoilla sellaista sopimuspolitiikkaa, mikä tukee vakautta, kasvua, paranevaa työllisyyttä, palkansaajien ostovoiman kasvua sekä uudistaa työelämää.

Ihalaisen mielestä olisi tärkeää, että eri suunnilla eli myös hallituspuolueissa ei ensitöikseen "vedetä varmistinta" kokonaisratkaisun tuelta pois.

Ihalaisen mukaan alkusyksyyn mennessä olisi katsottava, onko löydettävissä riittävät edellytykset kokoavan työmarkkinaratkaisun aikaansaamiseksi niin kattavuuden kuin sisältökysymysten osalta.

SPR:lle 10 000 euroa Kosovoon

Satavuotisjuhlahumussaan SDP aikoo antaa 10 000 euroa Kosovon avustamiseen. Puolueen hallitus esitti puoluekokoukselle, että tämän summan suuruinen Kansainvälisen solidaarisuussäätiön ihmisoikeuspalkinto annettaisiin Suomen Punaiselle Ristille. Suomen markoissa summa on noin 60 000 markkaa.

Puoluehallitus esittää puoluekokouksen hyväksyttäväksi myös kannanottoa kansainvälisestä politiikasta, jossa Kosovon tilanne on keskeisesti esillä.

Puoluehallituksen esityksessä tuomitaan Kosovossa toimeenpannut ihmisoikeuksien loukkaukset. NATO:n pommituksista siinä ei puhuta.

STT-IA
26.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE