Maatalous ja ympäristö suurimmat ongelmat

Unkari yhä ykkönen EU:n hakijamaistaUnkari on edelleen pisimmällä valmisteluissaan EU-jäsenyyteen ja se säilyttää ykkösasemansa EU:n uusien hakijamaiden edistymisraportissa, joka julkistetaan lokakuussa.


Suomen Budapestin-suurlähettiläs Hannu Halinen sanoo, että Unkarin suurimmat ongelmat ovat maatalous, ympäristö ja liikenne, joiden saattamiseen EU-kuntoon Unkari aikoo hakea siirtymäkausia.

- Unkari on uudistanut myös lainsäädäntöään ripeästi. Sen sijaan lakien täytäntöönpano ja valvonta ontuvat pahasti, Halinen sanoo.

Halisen mukaan Unkari asettaa suuria toiveita heinäkuussa alkavalle Suomen EU-puheenjohtajakaudelle. Unkari odottaa, että sen EU:hun liittymispäivämäärä lyödään lukkoon Helsingin huippukokouksessa. Unkarin tavoitteena on päästä EU:hun 1.1.2002.

- Suomi ei ole antanut lupauksia päivämääristä. Unkarilaiset keskittyvät ehkä liikaa päivämäärään sen sijaan että pyrkisivät integroitumaan EU:n sisämarkkinoihin ja ulkopolitiikkaan, Halinen sanoo viitaten mm. Unkarin käymiin vapaakauppaneuvotteluihin Kroatian kanssa ja Unkarin ulkopuolella asuvien unkarilaisvähemmistöjen asemasta huolehtimiseen.

EU nostaa ruuan hintaa Unkarissa

Suurlähettiläs Hannu Halinen sanoo, että Unkarissa maatalous on pienempi ongelma kuin Puolassa ja toisenlainen ongelma kuin Suomessa, jossa EU:ta markkinoitiin ruuan hinnan laskulla.

- Unkarissa käy päinvastoin, hinnat nousevat ja siksi maatalous on laajempi yhteiskunnallinen ongelma, Halinen sanoo.

Toinen merkittävä ongelma ovat ympäristökysymykset, joiden ratkaisemiseksi Suomella ja Unkarilla on kahdenkeskisiä suunnitelmia Phare-ohjelman puitteissa.

Halisen mukaan Suomi ja Unkari neuvottelevat myös maataloutta koskevasta yhteistyöstä maatalousministeri Jozsef Torgyanin vieraillessa Suomessa syksyllä.

Jugoslavian jälkihoito Budapestin kautta

Uusissa hakijamaissa on oltu huolissaan Kosovon kriisin vaikutuksista EU:n laajentumisneuvottelujen etenemiseen. Esimerkiksi Unkarin hallituksen mielestä mikään asia ei saisi ohittaa tärkeysjärjestyksessä laajenemisneuvotteluja.

- Kosovo on joka tapauksessa Suomen puheenjohtajakauden merkittäviä asioita, vaikka se olisikin siinä vaiheessa jo jälkihoitoa, Halinen sanoo.

Halisen mukaan diplomaattipiireissä ei ole juuri kommentoitu Unkarissa käytävää avointa keskustelua Vojvodinan tulevaisuudesta Jugoslaviassa. Vojvodinassa asuu yli 300 000 etnistä unkarilaista, joista on tullut pelinappula Unkarin sisäpolitiikassa.

Unkarissa uskotaan sodan pian päättyvän ja Budapestissa valmistaudutaan Jugoslavian jälleenrakennustöihin. Ulkoministeri Janos Martonyi on todennut, että maantieteellisesti ja poliittisesti Budapest olisi paras paikka Jugoslavian jälleenrakennusrahaston keskuspaikaksi.

STT-IA
21.5.1999


ULKOMAAT -SIVULLE