Uosukainen kertoo ratkaisunsa elokuussaEduskunnan puhemies Riitta Uosukainen (kok.) kertoo aikaisintaan elokuun lopussa päätöksensä siitä, pyrkiikö hän kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi.


Uosukainen paljasti aikataulunsa kokoomuksen puoluekokouksen yhteydessä Jyväskylässä. Hän saapui kokoukseen vasta sunnuntaina Lissabonista EU-maiden parlamenttien puhemiesten ja pääsihteerien tapaamisesta.

Uosukainen sanoi jättävänsä asiaan syksyyn mm. työkiireiden vuoksi. EU-puheenjohtajuus aiheuttaa lisätehtäviä myös eduskunnalle.
- Olen elänyt tämän asian kanssa jo viitisen vuotta. Kun näin on, en koe tätä sen kummemmaksi.

Uosukainen haluaa katsoa, miten asiat ovat syksyyn mennessä Suomessa ja Euroopassa ja mitä tarvitaan. Hän kiisti, että ajankohdan valintaan vaikuttaisi mitenkään kiinnostus seurata mielipidetutkimusten tulosten kehittymistä tai muiden puolueiden ehdokasasettelua.

- Haluni on ottaa tämä asia hieman syvemmältä. Tämä ei ole mikään karnevaali.

Uosukainen on havainnut presidenttipelissä vuoristoradan piirteitä, kun välillä mennään ylös ja välillä alas. Se on hänen mukaansa ollut ikävää esimerkiksi istuvalle presidentille.

Uosukainen huomautti, ettei hän ole pitänyt Ahtisaaren kohtelusta SDP:ssä.
- Olen korostanut hänen toimintansa positiivisia piirteitä aivan aidosti. Toisaalta toisten asioihin ei parane puuttua. Siitä ei tule kuin harmia.

Kokoomuksen sisällä on ryhdytty aiempaa perusteellisemmin pohtimaan, voisiko puolueen ehdokas olla Uosukaisen sijasta sittenkin Sauli Niinistö. Puheenjohtaja ei ole innostunut hankkeesta, mutta on välttänyt myös ehdotonta kieltäytymistä.

Uosukainen ei ole hätkähtänyt keskustelua. Hän on seurannut sitä "ei millään mielellä".
- Kaikki on hyvää minun puolestani.

Porvarillisten puolueiden yhteisen ehdokkaan etsintä on takellellut, eikä politiikan ulkopuoleltakaan ole löytynyt sopivan vetovoimaista kaikille osapuolille kelpaavaa henkilöä. Vaikka sellainen löytyisi, suostumuksen saaminen on vielä eri asia.

Niinistö arvioi lauantaina, että Uosukainen voisi olla sopiva porvarillinen yhteisehdokas. Puhemies ei itse halua ottaa asiaan mitään kantaa.

STT-MH
23.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE