Viikon verovinkki

Veroehdotus täytyy tarkistaa


Jos et tehnyt veroilmoitusta alku vuodesta, nyt on veroehdotuksen tarkistamisen aika.


Veroehdotukseen verottajan on laskenut käytössä olevilla tiedoillaan valmiiksi vuoden 1998 verotuksen. Tämän vuoksi veroehdotukseen ei ole merkitty kaikkia tuloja eikä vähennyksiä.

Veroehdotus ei siten ole tarjous, jonka voi hyväksyä tai hylätä, vaan se täytyy tarkistaa ja tehdä tarvittavat korjaukset ja lisäykset.

Ehdotuksesta puuttuvia vähennyksiä sinun pitää itse vaatia, jos haluat ne verotuksessa vähentää. Verottajan tiedossa ei tietenkään voi ole esimerkiksi työmatka- tai tulonhankkimiskustannustesi määrää viime vuodelta.

Korkomenojen kohdalla kannattaa olla erityisen tarkkana. Korot on merkitty veroehdotukseen pankista saatujen tietojen perusteella. Verottaja ei välttämättä ole veroehdotukseen merkinnyt vähennyksiin esimerkiksi tulonhankintaan otetun lainan korkoja, koska ei ole tiennyt lainan käyttötarkoitusta.

Jos olet hankkinut ensiasunnon vuoden 1992 jälkeen, asuntoosi kohdistuvat korot saattavat olla veroehdotuksessa kohdassa "asunto- ja opintovelan korot". Nämä korot vähennetään kuitenkin kohdassa "ensiasunnon korot" niin hyödyt enemmän korkomenoistasi. Jos vähennyskelpoiset korot puuttuvat tai ne ovat väärässä kohdassa, palauta veroehdotus korjattuna verotoimistoon.

Puolisoiden, joilla molemmilla on korkomenoja mutta tuloja vain toisella, kannattaa yleensä laittaa rasti veroehdotukseen kohtaan "Alijäämähyvitys, jota ei voida vähentää veroistani, on siirrettävä vähennettäväksi puolisoni veroista." Ruutu löytyy veroehdotuksen viimeiseltä sivulta.

Ruudun täyttämisellä varmistat sen, että veroista tehtävä alijäämähyvitysvähennys siirtyy vähennettäväksi puolison veroista, jos omat verosi eivät riitä alijäämähyvityksen vähentämiseen.

Mitään verosäästöä ei sitä vastoin synny siitä, että puolisot vaativat yhteisen lainan korkoja vähennettäväksi enemmän ansaitsevan verotuksessa.

Tuloista luovutusvoitot ja vuokratulot verottaja on jättänyt merkitsemättä veroehdotukseen, vaikka esimerkiksi kiinteistönkaupoista verottaja saa tiedot julkisilta kaupanvahvistajilta. Jos et itse ilmoita kuinka paljon olet saanut voittoa esimerkiksi kesämökin myynnistä, voit saada veronkorotuksen.

Veroehdotusta ei palauteta verotoimistoon, jos merkityt tiedot ovat oikeita eikä niihin ole lisättävää. Korjattu ehdotus sen sijaan täytyy palauttaa verotoimistoon tai jättää postiin viimeistään 17.6.1999.

Veronmaksajain Keskusliitto, Verotieto Oy
21.5.1999


TALOUS -SIVULLE